Skip to content

Werkgroep Educatie

De werkgroep educatie probeert te laten zien hoe mooi de streek is en wat er gedaan moet worden om het mooi te houden. Daarvoor worden jaarlijks lessen gegeven en excursies naar de agrarische bedrijven in de omgeving gemaakt.

Wij verzorgen de lespakketten en organiseren de excursies en snuffelstages. Wij willen leerlingen en beginnende studenten laten genieten van wat er te beleven en te leren valt in de natuur in onze mooie streek met name op en rond de agrarische bedrijven. Onze lespakketten en thema’s zijn actueel en onderverdeeld in drie doelgroepen waarmee we afstemmen op verschillende niveaus en leeftijden.

Lespakketten

VOOR KLEUTERS EN ZLM-SCHOLEN

“Welkom op de boerderij”, een uniek lesprogramma voor onder andere ZML-leerlingen. Scholen kunnen materialen als een lesmap (met lesideeën en werkbladen), les-/speelkist (met voorwerpen die met de boerderij te maken hebben) en een DVD met filmfragmenten over de boerderij huren voor een aantal weken. Tijdens de excursie naar de boerderij  staat ‘het beleven’ centraal. Ook leuk – de snuffelstage (excursie) is ook los te boeken!

VOOR GROEP 4, 5 EN 6 VAN DE BASISSCHOOL

Wat groeit en bloeit op de boerderij”, een lesprogramma waarbij kinderen eerst op school voorbereidend aan de slag gaan. Ze krijgen hierbij informatie-/bronnenbladen en een werkblad met onderwerpen als: van kalf tot koe, van gras tot glas, zuivel en gezondheid. Bij de excursie kunnen groepen vervolgens als aanvullend onderwerp kiezen tussen “Vogels op het erf en in de wei” of “Planten in de slootkant”.

VOOR GROEP 7, 8 EN BRUGKLAS (VO)

De boer als producent van voedsel en natuur”. Ook bij dit lespakket gaan de kinderen eerst voorbereidend aan de slag met informatie-/ bronnenbladen en een werkblad. De onderwerpen zijn meer verdiepend, van duurzaam boeren, via hoe werkt een koe en wat zit er in zuivel?, tot wat houdt het boerenwerk tijdens de 4 seizoenen in. Tijdens de excursie wordt aanvullend aandacht besteed aan de diverse vogels en planten.

HELP BIJEN EN VLINDERS

Door planten, bomen en struiken te planten die veel stuifmeel en nectar geven. Zie ons project: Den Hâneker gaat voor Natuur op je Erf! Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop en zonnehoed zijn echte insectenlokkers. Ook houden insecten van kruidenhoekjes met o.a. rozemarijn en tijm. Probeer het hele jaar door bloeiende planten, in groepjes, in de tuin te hebben staan. Insecten zijn namelijk van vroeg in de lente tot laat in de herfst actief. Het is ook verstandig om niet te vroeg de tuin te snoeien. Sommige insecten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Snoei daarom in het voorjaar en zorg ervoor dat de tuin niet te netjes is. Insecten houden wel van een beetje rommel. Dan hebben ze meer ruimte om hun eitjes te leggen.

Wist je dat je aan een aardbei heel goed kunt zien of deze goed bestoven is? Is de aardbei mooi van vorm, dan kun je er zeker van zijn dat deze goed bestoven is. Maar zijn de aardbeien uit jouw tuin heel klein en hebben ze niet die mooie vorm, dan kan jouw tuin, en de aardbeienplantjes, wel wat extra bijen gebruiken.

LINKS

Back To Top
Lid worden