Skip to content

Lespakket:
Wat groeit en bloeit op de boerderij/Erf- en Weidevogels


Dit lespakket bestaat uit vier  informatiebladen en een bijbehorend werkblad.

Informatiebladen bevatten o.a.:

  • Van kalf tot koe
  • Van gras tot glas
  • Zuivel en gezondheid
  • Vogels op het erf en in de wei

Werkblad: voor iedere leerling is er een werkblad.

Het doel van dit lesthema is voorbereiding op de excursie.

 

EXCURSIE
Na opgave wordt er een agrarisch bedrijf bij de school in de omgeving gezocht en wordt er contact opgenomen om een excursiedatum af te spreken.

Tijdens de excursie zal de ene groep eerst rondgeleid worden door de boer of boerin over het bedrijf. De andere groep gaat in het veld met verrekijkers op zoek naar vogels, het is de bedoeling zoveel mogelijk soorten te herkennen en het gedrag te observeren. Verder zal gezocht worden naar insecten, wormen, en andere dieren of plantendelen die door de vogels als voedsel worden gebruikt. De onderzoeken vinden plaats onder leiding van de begeleidende groepsleerkracht. Een afwisselende excursie van minimaal 1,5 uur.


LESKIST ERF- EN WEIDEVOGELS
Deze leskist bevat  o.a.  verrekijkers, loeppotjes, schepjes, zoekkaarten, kortom alle benodigde materialen voor de onderzoeken in het veld. Deze leskist zal op de dag van excursie op het agrarische bedrijf klaar staan. Leerlingen kunnen het werkblad, pen of potlood meenemen.

 

CREATIEVE AFSLUITING
Het project kan op school of thuis afgesloten worden met “nestkast” of een “insectenhotel” te maken. De nestkasten kunnen rond de school of bij de leerlingen thuis opgehangen worden om een beetje mee te helpen met de woningnood van vogels en insecten.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Tijdsduur: ’s morgens, ’s middags en met een doorlopend rooster.
  • Kosten: € 2,50 per deelnemer. Maximaal 30 deelnemers per groep en minimaal € 40  per excursie. Bij deelname aan een excursie is het lesmateriaal gratis.
  • Antwoorden: De antwoorden op de gestelde vragen in het werkblad zijn te vinden in het antwoordblad.
  • Meer informatie? Stuur een mail naar info@denhaneker.nl
Back To Top
Lid worden