Skip to content

Lespakket: Welkom op de boerderij (ZML)

Het lespakket “Welkom op de boerderij” is een uniek lesprogramma voor ZML-leerlingen. De materialen zijn afgestemd op verschillende niveaus en op de leeftijd van de leerlingen. Scholen kunnen onderstaande materialen huren voor een aantal weken en een excursie maken naar een boerderij in de streek.

ONDERDELEN LESPAKKET:
• Lesmap met themalessen; handleiding, werkbladen en lesideeën.
• Leskist met voorwerpen die met de boerderij te maken hebben.
• DVD met filmfragmenten over de boerderij.
• Geluids CD met verhaal en dierengeluiden
• Prentenboek
• Excursie naar de boerderij


Kosten

De huur van de leskisten is € 15,- per week (borg € 50,-) Deze zijn op afspraak  op te halen bij ons kantoor aan de Polderweg Oost 7, 2973 AN Molenaarsgraaf. Bij bezorgen van het lespakket brengen we benzinekosten in rekening.

LESMAP
De lesmap bevat werkbladen en een handleiding. In de handleiding staat beschreven hoe gewerkt kan worden met de werkbladen. Er zijn 8 series werkbladen met elk een ander thema.

Thema’s
1. Wat eet en drinkt een koe..
2. Wat wordt er gemaakt van melk?
3. Help het jonge dier om zijn mama te vinden..
4. Het verhaal van een boer op de boerderij….
5. Dierengeluidenspel..
6. Breng de koe naar de boerderij.
7. Waar wonen de dieren.
8. 1, 2, 3, 4, …

Niveau’s
Elk thema is uitgevoerd in verschillende niveaus. De niveaus zijn aangegeven met een kleur en een letter. De kleur staat op de bovenste balk van het werkblad, het niveau op de onderste balk. We onderscheiden de volgende 3 niveaus.
• Niveau L, dit is laag niveau en aangegeven met de kleur paars.
• Niveau M, dit is midden niveau en aangeven met de kleur geel.
• Niveau H, dit is hoog niveau en aangegeven met de kleur blauw.
Als de kleuren overlopen betekent dit dat de bladen ook op andere niveaus gebruikt kunnen worden.

Handleiding
In de handleiding staat per thema de bedoeling van het werkblad. Voor elk niveau is per werkblad beschreven wat de werkwijze is en welke voorbereidingen getroffen kunnen worden. Dan wordt de opdracht bij dat werkblad vermeld. De eventuele antwoorden worden vet weergegeven. Vervolgens melden we de didactische vaardigheden. Bij de thema’s 1 tot en met 4 staat ook wat achtergrondinformatie voor de leerkracht over het onderwerp. De werkbladen zijn voorzien van een pictogram, zodat de leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig de bladen kunnen maken.

LESKIST
In de leskist zitten allerlei materialen om bijvoorbeeld een boerderijhoek mee in te richten. De boerderijdieren zijn ook te gebruiken bij de rekenactiviteiten.

DVD
Belangrijk onderdeel van dit lespakket is de film met de titel “Welkom op de boerderij”. De filmbeelden zijn heel rustig. Dit is een goede voorbereiding op een echt bezoek aan de boerderij. De DVD bevat 7 kleine filmpjes die elk apart te bekijken zijn, door de icoontjes aan te klikken.

Titels
De film bevat de volgende titels:
1. Welkom op de boerderij (introductie lessenserie)
2. In de sloten rond de boerderij.
3. De tuin
4. Kippen op de boerderij. (Thema 3)
5. Kalfjes op de boerderij. (Thema 3)
6. Schapen op de boerderij. (Thema 3)
7. Wat eet de koe? (Thema 1)
8. De koe als melkfabriek. (Thema 2)

CD
Op de geluid cd die bij dit lespakket hoort staat een verhaal en 2 series dierengeluiden. Deze geluidsbestanden kunnen worden gebruikt in thema 4 en 5

PRENTENBOEK
Het prentenboek is een omkeerboek.

Verhaal van Boer Arie
De tekst van het verhaal van boer Arie met de foto´s zoals in thema 4 zijn gebruikt zijn verwerkt in het prentboek `Het verhaal van boer Arie`. Het prentboek kan gebruikt worden tijdens de lessen van thema 4 of om op andere momenten voor te lezen of zelf te lezen. De teksten zijn ook ingesproken op de geluid cd. In het prentenboek zijn korte teksten opgenomen voor de leerlingen die zelf kunnen lezen.

Dieren op de boerderij
Het tweede deel van het prentenboek zijn duidelijke dierenplaten. Ze staan in de volgorde van het dierengeluidenspel uit thema 5. Het is dus mogelijk om de cd te luisteren en mee te “ lezen” .

EXCURSIE voor ZML leerlingen
Het doel van het boerderijbezoek is de kinderen het leven van mens en dier op de boerderij te laten ervaren. De boer laat de stallen en de dieren zien, het erf en als er tijd voldoende is de weiden en overige zaken, zoals nestjes of bijzondere vegetatie. De boer vertelt over zijn werkzaamheden. Het is vooral de bedoeling dat de kinderen actief bezig zijn. Na afloop van het bezoek hebben ze een (beter) beeld van wat er zich afspeelt op een boerderij.

Praktische informatie

  • Kosten: € 2,50 per deelnemer.
  • Maximaal 30 deelnemers per groep en minimaal  €40  per excursie.

Heeft u vragen neem contact op via info@denhaneker.nl

Back To Top
Lid worden