Lespakket Planten in de slootkant

Veenweidegebieden zijn de meest slootrijke gebieden. De Alblasserwaard en Vijfheerenlanden heeft vele kilometers slootkant. In het cultuurlandschap zijn sloten en slootranden de plaatsen waar de meeste natuur voor komt. Veel planten langs de slootkant, zoals pinksterbloem, koekoeksbloem, dotterbloem, etc., kunnen alleen maar overleven in voedselarme grond. Boeren kunnen verschillende maatregelen nemen om deze slootkant voedselarm te houden.

Het lesboekje
De inleidende les gaat over het melkveebedrijf en de maatregelen die de boer neemt om de planten te ruimte te geven. De inleidende lessen zijn belangrijk voor een zinvol bezoek aan de boerderij en het land.

Excursie
Na opgave wordt er een agrarisch bedrijf bij uw school in de omgeving gezocht, de boer of boerin zal contact opnemen om een datum af te spreken voor het bezoek. Tijdens de excursie zal de ene groep eerst rondgeleid worden door de boer of boerin over het bedrijf. De andere groep gaat in het veld met zoekkaarten planten benoemen en zoeken. De boer zet zoekvakken uit en markeert verschillende planten. De onderzoeken vinden plaats onder leiding van de begeleidende groepsleerkracht. Een afwisselende excursie van ongeveer 1,5 uur.

Creatieve afsluiting
Het project kan op school afgesloten worden met het maken van een kwartet. Deze les biedt u allerlei mogelijkheden om te werken met de computer en internet. De les is beschreven als groepsopdracht, een betekenisvolle opdracht met veel differentiatie-mogelijkheden. Meer ideeën en informatie vindt u op onze website bij Aanbod.

Aanmelden
De lessen op de boerderij moeten worden uitgevoerd in het bloeiseizoen (mei-juni). Na opgave zoeken wij voor u een geschikt agrarisch bedrijf in de omgeving voor de excursie. De boer of boerin neemt contact met u op voor een datum van bezoek. Opgeven kan tot uiterlijk half februari met het nevenstaand formulier. De kosten voor deelname zijn: € 2,50 per leerling (met een minimum van € 40.-). Het lespakket krijgt u gratis.

Het lespakket kunt ook zonder excursie bestellen (hieronder), u betaalt dan de materialen en verzendkosten.
In het lespakket zit een handleiding, een werkboekje, 2 geplastificeerde zoekkaarten voor planten en een kwartetspel. Dit pakket kost € 10.- excl, verzendkosten. Het werkboekje (13 pag. A4) kunt u bij ons bestellen voor € 1,75 + verzendkosten, zelf vermenigvuldigen voor uw leerlingen mag ook.

Educatie materiaal Planten in de Slootkant bestellen

x. Lespakket "Planten in de Slootkant" compleet (à € 10,-) (Met lesboekje, handleidingen, 2 zoekkaarten, kwartet)
ex. Lesboekje "Planten in de Slootkant" (à € 1,75)
ex. Handleiding voor boer en leerkracht (à € 2,-)
ex. Dubbelzijdige zoekkaart Slootkantplanten (à € 3,-)
ex. Dubbelzijdige Zoekkaart Slootplanten (à € 3,-)
ex. kwartet Agrarisch Natuurbeheer (à € 2,-)
   
Uw naam (verplicht)
Uw email (verplicht)
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
Eventuele opmerkingen:

[recaptcha]

Lid worden