Skip to content

Honey Highway wil van Nederland een bijenland maken

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van verschillende Rijkswegen zo worden ingezaaid dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Ze worden ingezaaid met allerlei soorten bloemenzaad zodat er voldoende voedsel – nectar en stuifmeel – voor de bijen is om te kunnen overwinteren. De eerste Honey Highway is al gerealiseerd. Je kunt hem vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam. Het plan is om in de toekomst nog veel meer paradijzen voor bijen, hommels en vlinders te realiseren. We spraken initiatiefneemster Deborah Post over dit kleurrijke initiatief.

Een bijenland
“Mensen hebben bijen nodig. Bijen hebben bloemen nodig. Ons voedsel en onze gezondheid hangt ervan af. Wist je bijvoorbeeld dat bijen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt? De bijen staan onder druk. Dit probleem is niet nieuw. Er zijn gelukkig veel organisaties en mensen mee bezig. Het gaat alleen niet snel genoeg, terwijl de oplossing kinderlijk simpel is.”

“Er zijn genoeg bermen om wilde bloemen in te zaaien maar er zijn andere maairegels nodig. Met Honey Highway willen we op hier op grote schaal verandering in brengen. Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Een mooi, gezond en biodivers land vol met mooie bloemen.”

Een terugblik
“De eerste Honey Highway werd in 2015 gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, wegenbouwers, Gemeente Midden-Delfland, bedrijven en burgers. Wat een paar kilometer wilde bloemen inzaaien teweeg heeft gebracht dat heeft mij wel een beetje overvallen.”

Deborah: “Ik ben blij dat Rijkswaterstaat en de provincies Honey Highway zeer serieus nemen. Bovendien is er een Green Deal tussen 20 grote partijen gesloten. Deze 20 partijen willen hun bermen gaan inzetten voor biodiversiteit, met als voorbeeld Honey Highway.”. In 2018 werd er nog eens 45 kilometer aan berm gerealiseerd, onder andere in Aalsmeer, bij Knooppunt Joure, bij een aardappelteler in Dongen en bij het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Achter de schermen
“Op dit moment zijn we bezig met kilometers Rijkswegen, provinciale wegen en spoor. Daarnaast zijn we bezig met onze 4e biodynamische imkercursus in de BIJenfarm. Deze staat op de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl in Schipluiden en is een groot succes. Dit willen we ook op andere plekken gaan voortzetten. Zo zijn we ook bezig om boeren te overtuigen om mee te doen aan onze biodynamische imkercursus. De eerste boer heeft al een Honey Highway natuurbouwkas op zijn land staan. Ons doel is om uiteindelijk duizend Honey Highway natuurbouwkasten te plaatsen.”

“Verder zijn we bezig met een soort financiële prospectus en zijn we op zoek naar sponsors. Je kunt ons helpen door bloemenzaad bij ons aan te schaffen.”

De toekomst
“In de toekomst willen we graag de A4 Honey Highway navolging geven. We hebben genoeg kennis om een blijvend paradijs voor bijen te creëren. Het zou mooi zijn als we in Nederland een voorbeeld kunnen geven van de oplossing in Europa.”

Meer weten over Honey Highway? Klik dan hier voor de site of bekijk het filmpje hier onder. Alle prachtige afbeeldingen zijn van Honey Highway.

Bron: voordewereldvanmorgen.nl

Back To Top
Lid worden