Skip to content

Theater Peeriscoop | Voorstelling: Esmay Usmany & Roy Grünewald – Soedah, laat maar

Esmay Usmany en Roy Grünewald spelen ‘Soedah, laat maar’

Op dinsdag 14 mei spelen singer-songwriter Esmay Usmany en meesterverteller Roy Grünewald in theater Peeriscoop hun succesvolle 4**** voorstelling ‘Soedah, laat maar’.

Het zou de laatste voorstelling zijn, maar er kwamen nog genoeg aanvragen om een seizoen door te spelen. Want het thema is nog steeds actueel en de verhalen en liedjes blijven ontroeren. Niet alleen voor mensen van Indische afkomst, maar voor iedereen, ook voor jongeren.

De voorstelling is een indringend document waarin de lege bladzijden van onze geschiedenis worden ingevuld en de verhalen worden verteld waarover hun ouders en grootouders hebben gezwegen. Het is nu 75 jaar geleden dat de republiek Indonesië door Nederland werd erkend na een heftige naoorlogse periode waarin vooral de Indische Nederlanders het moesten ontgelden. Het leidde ertoe dat meer dan driehonderdduizend Indo’s noodgedwongen hun land moesten verlaten. Op onthullende wijze wordt verteld over het koloniale verleden en hoe daardoor de Indo’s in Nederland terecht kwamen. Over de opvang in contractpensions, het niet kunnen wennen aan de kou en het Hollandse eten. Hoe ze hier een nieuw leven moesten opbouwen terwijl ondertussen trauma’s verwerkt moesten worden in een land vol onbegrip.

De kracht van de voorstelling is dat een ingewikkelde geschiedenis op een eenvoudige manier begrijpelijk wordt gemaakt. In de voorstelling openen zij de koffers van dat verzwegen verleden. Met historische feiten en humoristische verhalen, mooie muziek en ontroerende liedjes. Over heimwee en verlangen, liefdesrelaties en rare gewoontes over en weer. Uiteindelijk zijn Indo’s opgegaan in de Nederlandse samenleving. Op dit moment zijn er zo’n twee miljoen Nederlanders met Indisch DNA. Dat zie je er vaak niet meer aan af. Het ‘kleurtje’ vervaagt en daarmee dreigt het ‘Indische Verhaal’ vergeten te worden, maar niet met deze voorstelling.

Aanvang 20.30 uur, foyer open om 19.30 uur. Entree € 19,50. Reserveren: www.peeriscoop.nl  of via de handige Peeriscoop app.

Beeld: Marjolein Jaworski

Back To Top
Lid worden