Skip to content

Artikel Nieuwe Oogst: Kabinet werkt aan compensatie voor hoge energieprijzen

Het demissionaire kabinet wil de rijksbegroting openbreken om de stijgende energielasten voor bedrijven en consumenten te compenseren. Dat heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën donderdagmiddag gezegd tijdens een Kamerdebat over de Miljoenennota.

Om te voorkomen dat de energierekening van huishoudens en bedrijven omhoogschiet, wil het kabinet ‘doen wat nodig is’, zegt Hoekstra. Hij denkt dat het kabinet ‘een ingreep zal moeten doen’, zeker als de gasprijzen blijven stijgen. De snelle stijging van de energielasten staan vrijdag op de agenda van de ministerraad. Concrete voorstellen kon Hoekstra tijdens het debat nog niet doen. Daarover wordt wellicht volgende week meer duidelijk.

Volgens Hoekstra is het nog niet zo simpel ‘om een echt goed doordachte oplossing te vinden’. Hij gaat hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Hoekstra wil kijken ‘in hoeverre voorraden een oplossing zijn’ en of het kabinet ‘een snellere stap op het gebied van isolatie’ moet zetten. Duidelijk is wel dat het kabinet ergens in de komende weken een besluit wil nemen, in overleg met de Tweede Kamer.

Reparatiewerk

De minister van Financiën sorteert alvast voor op ‘reparatiewerk’ aan de oplopende kosten voor bedrijven en het gat dat de stijgende energielasten slaat in de koopkracht van huishoudens. De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de stijgende energierekening.

Tijdens het politieke Algemene Financiële Beschouwingen na Prinsjesdag kwamen de vier coalitiepartijen al tot een akkoord om de energielasten van huishoudens en mkb’ers te verlichten met 500 miljoen euro. Maar dat is waarschijnlijk lang niet genoeg om de prijsstijgingen van de afgelopen dagen op te vangen.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden