Skip to content

Artikel AD: Flinke make-over voor ‘allermooiste vestingstad’ Gorinchem, inclusief hippe selfie-spot

Gorinchem wil zich, na de benoeming tot Allermooiste vestingstad van Nederland, nóg meer op de kaart zetten. Binnenkort krijgt het centrum daarom een fikse make-over met zelfs een hippe selfie-spot.

De titel Allermooiste vestingstad van Nederland die de ANWB Gorinchem vorig jaar toekende, legt de stad geen windeieren. Hordes toeristen struinen er wekelijks over de vestingwallen, ploffen er neer bij de restaurants en bezoeken één van de musea. In augustus en september vorig jaar zag de VVV zelfs een verdubbeling van het aantal bezoekers.

Maar ook in de stad zelf lijkt de titel een hoop teweeg te brengen. Ondernemers die zich al jaren hardmaken voor een betere bewegwijzering bijvoorbeeld, vinden nu een luisterend oor. De gemeente kwam deze week met een groot rapport – en 200.000 euro – waarin concrete stappen staan waarmee Gorinchem nog meer op de kaart kan worden gezet.

Titel brengt verantwoordelijkheden

Gorinchem schrijft in het rapport dat het flink hoopt te kunnen profiteren van het predicaat ‘Allermooiste vestingstad’. Net als van het feit dat Gorinchem vorig jaar, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is benoemd tot Unesco Werelderfgoed. ‘De andere zijde van deze benoeming en status is: het verwacht ook een bepaalde inspanning van ons’.

Kortom: de titel brengt verantwoordelijkheden met zich mee en Gorinchem moet zichzelf nog wel waarmaken. Reden genoeg om flink aan de slag te gaan en een aantal opknappunten direct beet te pakken. Een opvallend punt op het ‘to do’-lijstje van Gorinchem is de komst van een speciale selfie-plek. Ergens in de stad moet een grote ‘lege schilderijlijst’ komen te staan, waarbij je een prachtige foto kunt maken, met jezelf als middelpunt.

Er zijn drie beoogde locaties in beeld: de vestingwal (bij de molen en de Dalempoort), de binnenstad (omgeving Grote Markt en Groenmarkt) en de Lingehaven. ‘Gekozen wordt voor een locatie op een toeristisch knooppunt’, valt te lezen. In het onderzoek wordt meegenomen dat een grote ‘lege schilderijlijst’ wel enigszins in het beeld moet passen. ‘Een zorgvuldige afweging op de archeologische impact is nodig’.

Meer gastvrijheid

Het doel is vooral om Gorinchem een gastvrijere uitstraling te geven. Daarvoor wordt nog meer uit de kast gehaald. De komborden, die bij de entree van Gorinchem staan, worden aangepast. Ook gaat de gemeente de route van het station naar de binnenstad verbeteren met een blindengeleidestrook.

Voor voetgangers wordt de bewegwijzering ook aangepakt en daarnaast moet er een openbaar toegankelijk invalidetoilet komen in het Gorcums Museum. Verder wordt er gekeken naar voorzieningen om bijvoorbeeld je e-bike veilig te stallen, maar ook om touringcars te parkeren aan de rand van de stad.

De plannen vallen samen met andere maatregelen die de gemeente met de ondernemers al aankondigde om de stad te verfraaien. Zo wil Gorinchem het centrum ‘verkleinen’ door winkeliers met subsidies te bewegen van de rand van de binnenstad naar het hart van de stad te verhuizen. De panden aan de rand van de stad kunnen dan een andere bestemming krijgen. Op die manier wordt leegstand in het centrum tegengegaan.

,,We werken al op verschillende onderwerpen intensief samen’’, zegt wethouder Joost van der Geest. ,,De gemeente is verantwoordelijk voor onderdelen in de openbare ruimte, maar wat daar passend en gewenst is, stemmen we af in goed overleg.’’ De eerste veranderingen moeten in de komende maanden zichtbaar worden. Eind volgend jaar moeten de meeste ideeën zijn gerealiseerd. ,,Op deze manier kunnen bezoekers van de binnenstad komende zomer nog meer genieten van dé Allermooiste Vesting van Nederland!’’

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden