Skip to content

Werelderfgoed Kinderdijk tekent voor fonkelnieuw bezoekerscentrum en entreezone

Vier aannemers uit de regio hebben gisteren van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk opdracht gekregen om een nieuw bezoekerscentrum en een nieuwe entreezone voor de molens te bouwen.

Peter Koster 27-07-18, 10:13 Laatste update: 30-07-18, 12:59

Directeur Cees van der Vlist tekende de opdracht, goed voor een bedrag van 9 miljoen euro. Daarvoor krijgt hij binnen een dik jaar een fonkelnieuw bezoekerscentrum en nieuwe bruggen. Een van de cruisesteiger naar het Wisboomgemaal en een van het gemaal naar het bezoekerscentrum. Dat komt op de plek van de huidige souvenirwinkel, maar wordt veel groter, zo’n 800 vierkante meter. Het komt deels over het water te staan en krijgt een afmeersteiger. Een brug verbindt het centrum met het Wisboomgemaal.

Van der Vlist is dolblij dat het nu eindelijk zo ver is: ,,We praten al twintig jaar over een bezoekerscentrum. Dat hebben we gewoon nodig, want bij nat weer hebben we nauwelijks mogelijkheden om mensen op te vangen.”

De ruimte in het huidige centrum in het gemaal is te beperkt, om over die in de molenwerkplaats maar te zwijgen. Het molengebied trekt jaarlijks 278.000 betalende bezoekers, naast talloze mensen die er alleen maar wandelen of fietsen.

Toenemende drukte
Met de nieuwe entreepartij, waarvoor eerder al een aparte bushalte onderaan de dijk werd aangelegd, krijgt de stichting de mogelijkheid bezoekersstromen beter te scheiden. De toenemende drukte maakt het nodig de grote groepen busreizigers en cruisepassagiers aan de kant van het Wisboomgemaal te ontvangen. Individuele toeristen blijven gewoon de huidige ingang gebruiken.

Van der Vlist is er trots op dat hij het werk kan laten doen door aannemers uit de regio. ,,Ik ben zelf ook een jongen uit de streek. Wij kopen graag zo dicht mogelijk bij huis in, maar het moet wel economisch verantwoord zijn. We moeten elk dubbeltje omdraaien en we hebben 240 vrijwilligers om aan uit te leggen dat we niets te veel betalen.”

Ondertussen loopt nog wel een procedure tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State, aangespannen door Margaret Stierman van de souvenirshop op de dijk. Van der Vlist heeft er alle vertrouwen in dat die procedure geen onoverkomelijke problemen oplevert, ook al toonde de rechter zich kritisch over het bouwen in het landelijk gebied.

,,De bouwvergunning is al verleend, daar gaat de rechter geen streep meer doorheen halen. Het is een geschil tussen haar en de gemeente. Hooguit bepaalt de rechter dat mevrouw Stierman een schadevergoeding moet krijgen.”

Bron: het AD

Back To Top
Lid worden