Skip to content

Twintig jaar Glasblazerij in Leerdam gevierd met blazers van het eerste uur

Leerdam stond dit weekend uitgebreid stil bij het twintigjarig bestaan van de Glasblazerij. Naar dat feestje kwamen blazers van het eerste uur.

Chantal Blommers 05-11-18, 07:03

In de altijd warme glasblazerij van Leerdam was het afgelopen weekend ook nog eens afgeladen met mensen. Niet alleen bezoekers die naar de kunsten van de blazers kwamen kijken, maar ook zo’n honderd glasblazers vanuit verschillende landen brachten een bezoek aan de loods op de Zuidwal.

Onder hen drie Tjechische glasblazers, Marek Bartko, Marek Effmert en Emil Kovak die ooit als een van de eersten in Leerdam aan de slag gingen. ,,Iets dat ooit begon als een experiment voor drie maanden, is uitgegroeid tot een unieke plek waar iedereen zes dagen per week kan komen kijken naar het fascinerende glasblazen’’, jubelt directeur Astrid Hertog.

Geen speech
Haar voorbereide speech gaf ze ‘door de drukte en glasblaasspektakel’ bewust niet. Genieten deed ze des te meer, toen 20 jaar ervaring en anekdotes van glasblazers voorbij kwamen. Een hoogtepunt noemen van twintig jaar glasblazerij viel haar zwaar. ,,Maar Cities of Glass, de expositie waarin glaswerk uit Leerdam werd vergeleken met de kunst uit Venetië en Tjechië is in elk geval iets waar wij nog heel trots op zijn.’’

Het feestje in de Glasblazerij viel samen met de Glas- en Keramiekbeurs, ook in Leerdam in Het Dak.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden