Skip to content

Toeristenbelasting in Vijfheerenlanden toch aangepast na kritiek: ‘Maar het blijft pijn doen’

Het heffen van toeristenbelasting in Vijfheerenlanden wordt aangepast, na forse kritiek van de gemeenteraad en ondernemers uit de toerismebranche. Voor campings gaat een ander tarief gelden. Voor hotels gaat het bedrag juist omhoog.

De politiek van Vijfheerenlanden kwam begin deze maand massaal in opstand tegen de invoering van toeristenbelasting in de gemeente. De bedoeling was om 1,75 euro per persoon, per nacht te gaan heffen, bij zowel campings als hotels.

Oneerlijk, beredeneerden campings. Een kampeervakantie is volgens hen juist aantrekkelijk voor mensen met een smalle beurs. ,,Een alleenstaande moeder met drie kinderen is straks 7 euro toeristenbelasting kwijt per nacht. Dat is 49 euro per week. Voor datzelfde geld had ze nog een aantal dagen extra op onze campings kunnen staan’’, aldus de Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk.

Totaal onderschat
Volgens Maria de Jong van het CDA had de gemeente ‘totaal onderschat’ wat het effect van 1,75 euro per persoon is op een kleine familiecamping waar een staanplaats ongeveer 10 euro per nacht kost.

Wethouder Cees Taal werd opgeroepen om met ondernemers in gesprek te gaan en tot een ander plan te komen. Dat is er nu: voor campings wordt per 2020 toeristenbelasting geheven door middel van een percentage van de overnachtingsprijs: 6,5 procent. Diezelfde familiecamping met een staanplaats van 10 euro per nacht, betaalt dan per persoon 65 cent per nacht, in plaats van 1,75 euro.

Volgens Taal waren de meeste ondernemers tevreden over de aanpassing van het tarief. Volgens hem is het onmogelijk om van alle kampeerondernemers goedkeuring te krijgen.

Blijft pijn doen
,,Instemming van alle ondernemers, is een onbegonnen zaak. Er zijn ondernemers die van nul toeristenbelasting naar dit tarief gaan. Dat zal toch ergens een beetje pijn doen.’’

De invoering van de nieuwe toeristenbelasting is een gevolg van de fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik tot Vijfheerenlanden. Als gevolg van die fusie moeten alle regels en afspraken in de voormalige gemeenten worden gelijkgetrokken tot één nieuw beleid. In Leerdam wordt nu bijvoorbeeld nog geen toeristenbelasting. In de voormalige gemeente Zederik is de toeristenbelasting 1 euro per nacht, per persoon.

Uitstellen
In de politiek en door de ondernemers werd ook gepleit voor het uitstellen van de invoering van de toeristenbelasting. Omdat veel ondernemers hun drukwerk al klaar hebben voor het komende seizoen, is de belasting niet meer door te berekenen aan de vakantiegangers. Volgens de wethouder bleek uit gesprekken met de ondernemers dat invoering in 2020 ‘haalbaar’ is.

Volgende week heeft Taal opnieuw overleg met de ondernemers over de plannen. Dan schuiven als het goed is ook de hoteleigenaren aan. Onduidelijk is wat zij vinden van de nieuwe plannen, waarbij het tarief voor hotels juist is verhoogd naar 2 euro per persoon per nacht.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden