Skip to content

‘Zelfbedieningszaak’ is zo’n succes dat de boeren toch gaan toch inkopen

De ‘zelfbedieningszaak’ Symbiose van vijf Noordelose boerenbedrijven gaat tóch groenten inkopen. De landwinkel is namelijk zo’n succes, dat het al door het gros van de wintergroenten heen is.

,,We hebben nog wel wat boerenkool en prei, maar lang niet genoeg om de hele winter groenten in de schappen te hebben liggen’’, zegt Jeanette Verloop van moestuin Gewoon Anders, een van de initiatiefnemers van Symbiose. De zaak heeft de handen ineen geslagen met Landzicht Biologisch, een biologisch land- en tuinbouwbedrijf uit Strijen. Verloop: ,,Zo blijven de schappen toch de hele winter gevuld. Een deel van de producten wordt op Landzicht geteeld en een deel komt bij bio-telers uit de regio vandaan.’’

Symbiose is een samenwerking van Gewoon Anderz, de biologische boerderij De Drie Wedden, kaasboerderij Noorderlicht, melkveebedrijf Hoeve Catherine Elisabeth en Zorgboerderij De Hogt. Alle producten – van kaas en vlees tot groenten en verse sappen – gaan rechtstreeks naar de winkel. Al meer dan tweehonderd mensen meldden zich aan als ‘vaste klant’.

De winkel zit op het erf van Zorgboerderij De Hogt aan de Nieuwendijk, vlakbij de N214. Voor klanten is de zaak met een toegangspas op elk moment te bezoeken, van maandag tot en met zaterdag. De producten die ze meenemen, noteren ze op een lijst. Later wordt het totaalbedrag automatisch afgeschreven van hun rekening.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden