Skip to content

Terugblik op 46ste editie Verlichtingsweek

Kinderdijk – UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk kijkt terug op een meer dan geslaagde 46ste editie van de Verlichtingsweek.

Het programma tijdens de Verlichtingsweek 2018 telde een aantal nieuwe elementen. Na het succesvolle ‘experiment’ van vorig jaar stonden er nu onder meer drie cursussen avondfotografie op het programma. Het erf van Museummolen Blokweer vormde het decor. Eén van de avonden was gereserveerd voor een internationaal gezelschap, met Amerikaan Fred Dolbow als meest bijzondere deelnemer. Hij genoot van alle Kinderdijkse schoonheid. “Het is prachtig hier.” De Amerikaan begon zijn eerste (werk)vakantie in Europa met een bezoek aan Kinderdijk.

Sprekend onderwerp

De Engelstalige avond werd gegeven door de Belgische landschapsfotograaf Bart Heirweg. Naast de Amerikaan ontving Heirweg ook enkele landgenoten en een Duitser. “In België hebben we weinig molens. In de Vlaamse Ardennen waar ik woon staan er nog een paar”, vertelt Heirweg. “Het heeft iets nostalgisch. Bij landschapsfotografie is het risico dat je te ‘wijd’ gaat, te veel wil laten zien. Dat is niet altijd vitaal. Als je molens fotografeert heb je in ieder geval één duidelijk sprekend onderwerp in het landschap.” De molens werden dit jaar voor het eerst beschenen door nieuwe led-lampen. Het zachtere, gele licht viel bij velen in de smaak. “Dit licht komt goed tot zijn recht op baksteen en wordt veel gebruikt om monumenten te belichten”, legt Arie Steehouwer van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) uit. Vergeleken met de klassieke halogeenlampen verbruikt de nieuwe led-verlichting maar een fractie van de stroom. Aanschaf van de led-lampen kostte zo’n 50.000 euro. Het leeuwendeel daarvan werd bijeengebracht door sponsoren. Zo betaalde de gemeente Molenwaard 10.000 euro mee.

Eerste verlichtingsweek
Wanneer de Verlichtingsweek eigenlijk is ontstaan? Het bleek zelfs binnen de SWEK niet gemakkelijk om op die vraag een antwoord te krijgen. Molenaar Cock van den Berg bracht uiteindelijk duidelijkheid. “Oktober 1973. Vanwege het 50-jarige bestaan van Vereniging De Hollandsche Molen. Alleen op die zaterdag, de eerst Nationale M0lendag, waren er een paar molens verlicht.”

Al na de eerste editie werd de Nationale Molendag verplaatst naar mei. De Verlichtingsweek verhuisde al snel naar begin september. Van den Berg: “In de eerste jaren waren alleen de eerste vijf molens van de Nederwaard en eerste vier van de Overwaard verlicht. Die van de Nederwaard werden altijd met de kop naar het fietspad toe gekruid. Alleen als het goed weer was, want met storm uit het zuidwesten wil je de molen niet met zijn kont in de wind zetten. Pas later volgde het hele complex. Er kwam in het begin veel volk op af, het was natuurlijk een nieuwtje.”

Toen, 45 jaar geleden, had men nooit kunnen bevroeden dat het evenement bijna een halve eeuw later nog steeds een vaste plek op de Kinderdijkse agenda zou hebben. Met dank aan de vrijwilligers van de organiserende Speeltuin ‘t Balkengat en de molenaars die een week lang hun erf beschikbaar stellen. Op naar 2019!

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden