Skip to content

Werk op Ovenwaard in volle gang

Kinderdijk – Over het nieuwe bezoekerscentrum is al veel gezegd en geschreven, maar er gaat het komende jaar veel meer veranderen binnen Werelderfgoed Kinderdijk.

De (voorbereidende) werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang, vooral aan de Overwaard-kant. Daar verrijst achter het Wisboomgemaal een geheel nieuwe entreezone. Er komt een ontvangstgebouw voor groepen te staan, met daarin ook kantoorruimte.

Filmzaal
Daarnaast wordt een educatiegebouw neergezet en het voormalige hulpgemaal herbouwd. Die herbergt een filmzaal, nu nog gevestigd in het Wisboomgemaal. De drie gebouwen bestaan uit houtskeletbouw, afgewerkt in antraciet en zijn als alles volgens planning verloopt voor volgend seizoen klaar. Bij de entreezone wordt ook een nieuwe parkeervoorziening voor de bewoners van de Overwaard gerealiseerd.

Héél belangrijk in Kinderdijk 2.0 is de verbeterde infrastructuur, waarmee de toeristenstroom in beter banen wordt geleid. Alle groepen komen het gebied straks binnen via de Overwaard. Twee voetgangersbruggen – één van de uit & instapzone naar de entreezone, de andere daar vandaan naar de Middelkade – maken dat mogelijk. Een deel van de brug aan de Overwaardzijde wordt vervaardigd uit composiet. Dat is niet te zwaar en makkelijk uitneembaar, want Waterschap Rivierenland moet hier regelmatig door kunnen voor onderhoudswerkzaamheden.

Negen miljoen
In totaal wordt er 9 miljoen euro geïnvesteerd. Ruim de helft daarvan komt van overheden in de vorm van subsidies en leningen. Twee miljoen wordt bijeengebracht door sponsoren. Vier Alblasserwaardse (hoofd)aannemers gaan de klus klaren: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen uit Meerkerk, het Papendrechtse Gebr. De Koning, Mourik uit Groot-Ammers en het Gorcumse Mercon Montage.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden