Skip to content

Groot onderhoud voor molen De Vriendschap in Bleskensgraaf

BLESKENSGRAAF • Korenmolen De Vriendschap krijgt de komende weken een forse opknapbeurt.

Het is een vreemd gezicht: de kale roeden zonder het houtwerk zorgen ervoor dat de beeldbepalende molen er niet op zijn best uitziet. Maar het is hard nodig, vertelt molenaar Frank Klören. “We hebben onlangs een zesjarenplan voor regulier onderhoud gemaakt. Een rondgang door de molen leerde dat we het daarmee niet redden. Er is echt een inhaalslag nodig.”

Voor de goede orde: zijn voorganger Jan Dorresteijn had De Vriendschap in prima staat achtergelaten. “Vanaf de jaren zestig is altijd het meest noodzakelijke gedaan. Er is nu echter een aantal onderdelen echt aan vervanging toe. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het houtwerk aan het wiekenkruis. Het grootste deel daarvan is zo slecht dat repareren niet meer mogelijk is.”

Ouderdom
Hetzelfde geldt voor de windpeluw, een zware balk net onder de wiekenas. “Deze is verrot en moet vervangen worden. Ook zakt door de ouderdom de kap van de molen langzaam uit elkaar. Hij kruit daardoor zwaar; op verschillende punten loopt het mechaniek aan en dat zorgt voor extra slijtage. Daardoor moet de kap weer in verband gebracht worden.”

De werkzaamheden nemen een week of tien in beslag. De kosten zijn circa 80.000 euro. “Daarvan neemt de provincie Zuid-Holland de helft voor haar rekening. Daarnaast hebben we bijdragen gekregen van het Coöperatiefonds van de Rabobank, van het Prins Bernhard Cultuurfonds en betalen we de rest zelf. En of de gemeente Molenwaard ook een bijdrage levert? Nee, die hebben onze aanvraag afgewezen.”

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden