Skip to content

Stadhuis Nieuwpoort krijgt flinke opknapbeurt

GIESSENLANDEN/MOLENWAARD • Het stadhuisje van Nieuwpoort krijgt een opknapbeurt en dat mag wat kosten: ruim 879.000 euro. De raadsleden van Giessenlanden en Molenwaard spraken er woensdagavond veel lovende woorden over, maar Esther Renes is kritisch.

De fusiegemeente Molenlanden wil een leuk gebouw voor belangrijke vergaderingen, ceremoniële bijeenkomsten en de ontvangst van
bijzondere gasten. Dat kan nu eenmaal niet voor een habbekrats, zo redeneren de raadsleden.

Kostenbewaking
Bert Moret (VVD): “We moeten er wat voor over hebben, daar kunnen we als VVD in meegaan. We dringen wel aan op een straffe kostenbewaking.”

Historische Kring
Harry Stam (CU) merkte op dat de verbinding met de historische kring, die ook van het gebouw gebruik maakt, intensief moet blijven. Ook Johan de Kruijk prees de samenwerking met de Historische Kring Nieuwpoort.

Lift
Bas de Groot (SGP) vindt de investering ook terecht. “Het gebouw moet representatief blijven en goed toegankelijk zijn voor iedereen.” In verband met dat laatste komt er ook een lift in het stadhuis.

Kerker
Arco Bikker (GBM) vroeg zich af of de gemeente overweegt de kerker weer in ere te herstellen. Burgemeester Dirk van der Borg, met een lach: “Ik heb het de afgelopen jaren een paar keer overwogen. Zonder nu namen te noemen.”

Hoog bedrag
Esther Renes klonk een stuk strenger. “Ik vind het bedrag exorbitant hoog. Deze investering heeft als doel het voorzien in een representatieve ruimte voor de gemeente. Er is een belang bij de historische vereniging. En er zijn voorzieningen nodig. Maar dat hoeft toch geen 9 ton te kosten?”

“Er is achterstallig onderhoud, dat wil men op deze manier ondervangen. Ik ken meer historische verenigingen, bijvoorbeeld een die huist in het voormalige gemeentehuis van Giessenburg. Waarom wordt deze historische vereniging dit voordeel gegund? Ik ben voor het behoud en geschikt maken van dit stadhuis, maar had dit ook niet voor 5 ton haalbaar geweest?”

Rijksmonument
Wethouder Paul Verschoor bleef onverminderd enthousiast. “We hebben in Nieuwpoort een prachtig stadhuis, een uniek pand. Het is ook een rijksmonument. Na de herindeling van 1986 is de Historische Kring Nieuwpoort de enige gebruiker geweest, bijna 33 jaar nu. Er lag een gebruiksovereenkomst met de kring. Toen we begin dit jaar aankondigden: we willen graag ook gebruik maken van het stadhuis, betekende dat best wat voor de historische kring. Ik ben blij dat we elkaar op een goede manier tegemoet konden komen.”

“Met ons voorstel dienen we een groot aantal doelen. Het belangrijkste is dat we als goede rentmeesters het pand bewaren voor komende generaties. We gaan het gebouw ook laten voldoen aan veiligheids- en duurzaamheidseisen en het verbeteren van de toegankelijkheid. Ook de historische kring benut de facelift, om ook zelf haar museum te verbeteren.”

Subsidies
Een deel van de kosten komt voor rekening van de historische kring: 48.944 euro. Verschoor: “De kring is druk bezig om subsidies te verwerven.”

Goede toekomst
Aan Renes vertelde Verschoor: “Ik ben het met u eens: het is een groot bedrag. Maar u doet een investering in een nieuwe en goede toekomst voor dit gebouw. Ik denk dat Nieuwpoort en dit gebouw dat verdienen.” Renes was niet overtuigd. “Het belang van de historische vereniging en een educatief belang waren niet de aanleiding voor het opknappen van deze locatie. Het gaat om een representatieve ruimte voor onze gemeente.”

De raad van Molenwaard stemde unaniem in met verstrekking van het krediet, in Giessenlanden stemde Renes tegen.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden