Skip to content

‘Smaak is vijftig procent reuk’ – Desembakkerij Schalkwijk

“Op mijn twaalfde wist ik al dat ik bakker wilde worden. Ik heb alle opleidingen doorlopen en heb ik grote en kleine bakkerijen gewerkt. Daar leerde ik wat er in brood hoort en wat niet. Op een gegeven moment besloot ik geen fabrieksbrood meer te eten. Ik bakte thuis mijn eigen brood en zo is vijf jaar terug Desembakkerij Schalkwijk ontstaan.

Het is heerlijk om rond 3 uur ‘s nachts door de stille polder naar je werk te rijden. Om in de geur van vers brood te werken en de leuke reacties te horen. Klanten komen van heinde en verre. Als ik drie weken op vakantie ben geweest, roepen klanten steevast dat dat niet meer mag omdat ze mijn brood niet kunnen missen.

Mijn specialiteit is desembrood. Vooral het pesto-olijf en vijg-dadel brood zijn opvallend, maar eigenlijk beschouw ik al mijn broden als mijn kindjes. Voor mensen die geen tarwe mogen of willen eten, heb ik in mijn winkel een feest liggen.

Smaak is vijftig procent reuk. Alles draait om de ingrediënten en het proces. Een desembrood maken duurt twaalf tot 48 uur, door die lange bereidingstijd krijgt het veel smaak. Ik gebruik jonge desems, zodat het brood nootachtig maar niet te zuur wordt. Ik bak het in een vloeroven zodat het een lekkere korst krijgt. Mijn desembrood is zo lekker dat het geen beleg nodig heeft.”

Bron: de Smaak

Back To Top
Lid worden