skip to Main Content

Kaas voor fijnproevers, gemaakt door fijnproevers – Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper

Jan en Thera Kuiper van Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper in Giessenburg verwerken de melk van hun eigen koeien tot diverse soorten (kruiden) kazen, zonder toegevoegde kleurstoffen en zacht van structuur. Wie de kaas proeft, begrijpt dat klanten ervoor omrijden.

Samen met hun medewerkers steken Jan en Thera veel tijd, creativiteit en vakmanschap in de productie. “Elke avond voor het naar bed gaan ga ik bij de kazen kijken”, vertelt Thera, alsof het over de zorg voor kinderen gaat. “Dan moet er bijvoorbeeld een partij uit de pekel gehaald worden, om ’s nachts te drogen.”

Houten kuip
Het kaas maken is een familietraditie. De oma van Jan maakte al kaas en ook de moeder van Thera deed dat. “Ik ben ermee begonnen in 1987, in een houten kaaskuip van Jans oma”, vertelt Thera. “Van mijn moeder had ik tips gekregen. Je moet minimaal vier weken wachten totdat hij gerijpt is, dat was spannend. Die eerste kaas was te hard en te zout. Toen ben ik op cursus gegaan. Nu verwerken we alle melk zelf tot kaas, karnemelk en yoghurt.” Het resultaat van alle arbeid komt via de groothandel bij diverse supermarktketens terecht. Maar het leukst is de verkoop direct aan de klant, in hun eigen winkel op het erf. “Daar kan ik klanten nieuwe soorten laten proeven en direct reacties horen. Of adviseren welke kaas bij een wijnsoort past.” Jan: “Vorig jaar hebben we 46 soorten kaas gemaakt. In de winkel hebben we een wisselend assortiment van vijftien soorten kruidenkaas. Als een klant ergens om vraagt, proberen we uit nieuwsgierigheid wel eens een nieuwe soort uit. Ook vanuit de horeca krijgen we vragen. Nu zijn we alweer bezig om truffelkaas te maken, voor de kerst. De truffels laten we uit Italië komen.”

Kaasfondue
Ook thuis in de keuken is Thera graag met hun zelfgemaakte product bezig. “Ik maak bijvoorbeeld kaasfondue van een combinatie van jong belegen en oude kaas. Gebakken kaas is ook heel lekker; dikke plakken door geklutst ei halen paneren en aan elke kant drie minuten bakken. Heerlijk. We eten het vaak met bloemkool en een bloemkoolsausje erbij.”

Sinds eind augustus is bij Kuiper iedere vrijdag en zaterdag vers vlees verkrijgbaar van Belgische blauwe koeien uit de Alblasserwaard. Vlees vooraf bestellen kan door de mailen naar info@giessenlander.nl.

Bron: de Smaak

Back To Top
Lid worden