Skip to content

Slotavond werkgroep Plattelandstoerisme en Streekproducten op 14 november jl.

Verslag Werkgroep Plattelandstoerisme en Streekproducten van de Slotavond op 14 november jl. Locatie: Booij Kaasmakers van Betsy, Martien en Marijke Booij te Streefkerk 

Het was gezellig druk op onze Slotavond in de splinternieuwe vergaderruimte van kaasboerderij Booij. Waar vroeger de koeien stonden is nu een mooie, strakke ruimte ontstaan, maar wel met zicht op de oude kolossale gebinten van de boerderij. Deze ruimte zal gebruikt gaan worden voor proeverijen, workshops, lunches en andere bijeenkomsten waarin kaas de hoofdrol speelt.

Opening 

De avond werd geopend door Gert Baars, voorzitter van onze werkgroep. Het is voor onze werkgroep weer een mooi seizoen geweest met veel nieuwe ontwikkelingen. Het jaaroverzicht zal binnenkort op onze website te vinden zijn. Momenteel zijn wij (en vooral Nel Hakkesteegt) weer druk met de ontwikkeling en productie van de VVV/Den Hâneker brochure Polderleven 2018 die dit jaar voor het laatst in de huidige opzet zal verschijnen.

Voor de nieuwe opzet wordt gedacht aan:

  • een dunnere brochure met meer foto’s en verhalen en een overzicht met alle topattracties van onze streek en iets daarbuiten
  • het verwijderen van de teksten in Duits, Engels en Frans. Hiervoor in de plaats wordt – gezien het belang wat onze leden hieraan hechten – een aparte folder ontwikkeld
  • deze folder wordt wellicht gecombineerd met een overzichtkaart van ons gebied, die u aan uw gasten kunt meegeven, waarop bijvoorbeeld alle fiets-, wandel- en vaarroutes staan.

Wij vragen u om alvast met ons mee te denken en uw wensen kenbaar te maken. Dit punt zal op de agenda staan van onze startavond en hiervoor zal ook de VVV worden uitgenodigd.

Rondvraag 

  • Kan het bestaande foldertje met campererf-adressen weer geupdate en rondgestuurd worden? Hier zal naar gekeken worden.

Andere punten van de rondvraag die al eerder door Wilma de Moel waren ingediend zijn:

  • BTW-afdracht is lastig bij arrangementen van ondernemers waarvan de één wel BTW moet afdragen en de ander niet (i.v.m. grootte van het bedrijf). Dit is te complex om tijdens deze avond te bespreken, maar wij komen hier later op terug.
  • Een aantal toeristische ondernemers bij Wilma in de buurt gaan wellicht in de nabije toekomst stoppen. Dat betekent een verschraling van het aanbod. Ook hier komen wij later op terug.

Toen was het tijd om afscheid te nemen van Ester Korteland (Fruitheerlijkheid Papendrecht) en Kees van Gaalen (kaasboerderij Noorderlicht); zij stappen namelijk uit onze werkgroep. Zij werden door Gert hartelijk bedankt voor hun werkzaamheden en zij kregen vervolgens een mooi boeket bloemen overhandigd. Kees gaat verder als voorzitter van de werkgroep WAV en Ester hopen wij nog vaak tegen te komen tijdens Den Hâneker bijeenkomsten.

Willy Strube (zij was jaren werkzaam voor het Streekcentrum) heeft inmiddels plaats genomen in onze werkgroep, maar wij zijn dringend op zoek naar nog 2 leden. Wie heeft zin om onze gelederen te komen versterken?

Rondleiding en proeverij 

Vervolgens gaf Gert het woord aan Marijke Booij die sinds 2011 bij het bedrijf werkzaam is. Het bedrijf, wat al bestaat sinds 1976, heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ondanks de afgelopen jaren van crisis is gebleken dat de consument nog steeds geld over heeft voor ambachtelijke lokale producten en deze producten worden op verschillende manieren aan de man gebracht. Niet alleen via de boerderijwinkel, maar ook via de Groene Hart coöperatie en de stadswinkel in de Fenix Food Factory in Rotterdam. En sinds kort is er ook een webshop. In het volgende Poldernieuws kunt u een interview met Marijke lezen. Ook op de website www.kaasboerderijbooij.nl en via Facebook is veel informatie en nieuws te lezen.

De avond werd afgesloten met een rondleiding door het bedrijf en aansluitend met een proeverij van 3 soorten kaas van Booij Kaasmakers, vergezeld door kweeperengelei, vijgenjam en pruimenport van Lies van Weverwijk en toostjes met ganzen/wildezwijnen-paté van Gansch Anders (Adriaan en Wilma Troost – www.ganschanders.nl ).

Alles smaakte heerlijk!

           

 

 

 

 

 

Back To Top
Lid worden