Skip to content

Frits-Kool prijs

De Werkgroep Duurzame landbouw en Ontwikkelingssamenwerking Alblasserwaard Vijfheerenlanden (WAV) van Den Hâneker reikt volgend jaar voor de eerste keer de Frits Kool-prijs uit.

Met deze nieuwe onderscheiding willen de leden het gedachtegoed van de onlangs overleden voorzitter Frits Kool uit Hei- en Boeicop levend houden.

In aanmerking komen agrariërs of agrarische ondernemingen die zich op de onderwerpen waar de WAV zich sterk voor maakt onderscheiden. “De WAV richt zich vanaf het begin op twaalf dimensies. Voorbeelden daarvan zijn natuur, recreatie en toerisme, landbouw en zorg en rentmeesterschap”, licht bestuurslid Kees van Gaalen van boerderij Het Noorderlicht in Noordeloos toe. “We houden ons daarnaast de laatste tijd veel bezig met korte ketens, het dichterbij elkaar brengen van producent en consument.”

Ongeval

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De eerste keer is volgend jaar rond 18 april, de geboortedag van Frits Kool. “Hij kwam onlangs bij een tragisch ongeval om het leven. Dat was voor ons een grote klap. Frits was in 1983 één van de oprichters van de WAV en iedereen in de regio kende hem en zijn ideeën. Hij was de afgelopen vijftien jaar voorzitter van de WAV; daar kwam abrupt een einde aan. Om zijn ideeën toch levend te houden, hebben we besloten de Frits Kool-prijs in het leven te roepen.”

Wisseltrofee
De prijs wordt een wisseltrofee. “Het beeldje moet nog gemaakt worden; daarvoor zijn we nog op zoek naar een kunstenaar uit de regio. Daarnaast ontvangt de winnaar ook een klein geldbedrag.”

Een commissie gaat zich de komende maanden bezighouden met het selecteren van genomineerden voor de Frits Kool-prijs. “Het gaat daarbij alleen om de agrarische sector. Men kan zichzelf aanmelden, maar ook anderen onder onze aandacht brengen.”

Back To Top
Lid worden