Skip to content

Schouten wil meer waardering voor streek- en regioproducten

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een speciale handelsmissie in eigen land organiseren om meer bekendheid voor streekproducten te genereren en korte (voedsel)ketens te stimuleren. Op deze manier wil de minister de waardering voor de streek- en regioproducten vergroten én de afzet bevorderen.
Schouten schrijft dit in een reactie op de initiatiefnota ‘Verbinding boer(in) – burger. Voedsel dichtbij’ van Tweede Kamerlid Dik-Faber. De minister doet een aantal voorstellen om de verbinding tussen boeren, natuurbeschermers en consumenten te versterken.

De minister wil bijvoorbeeld de waardering voor voedsel vergroten door de afstand tussen de producent en consument te verkleinen. Schouten gaat hiervoor in gesprek met supermarkten. Ze wil dat er meer regioproducten in de schappen van supermarkten komen. Via een nog op te zetten benchmark wil zij inzichtelijk maken of er ook daadwerkelijk meer regioproducten in supermarkten te verkrijgen zijn.

Knellende wet- en regelgeving
Een andere ambitie van Schouten is om de verkoop van streekproducten die ook landelijk of internationaal verkocht worden te stimuleren. Volgens de minister lopen deze ‘veelal kleinschalige producenten’ tegen wet- en regelgeving aan die vooral bedoeld is voor grootschalige producenten. Schouten wil deze ‘knellende wet- en regelgeving’ gaan aanpakken. Daarnaast komt er een monitor voor de productie en afzet van streekproducten. Zo kan de ontwikkeling van deze producten worden gevolgd.

Multifunctionele landbouw
De minister wil korte (voedsel)ketens stimuleren door de Taskforce Korte Keten officieel te erkennen. Het doel van Taskforce Korte Keten is om obstakels waar korte (voedsel) ketens tegen aan lopen, weg te nemen. Tot slot is er volgens de minister ook aandacht voor multifunctionele landbouw zoals boerderijwinkels, zorgboerderijen en agrarische kinderopvang door het instellen van het Platform Multifunctionele Landbouw.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden