29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
‘Opstaan voor onze sector voelt als morele plicht’
1.500 boeren trekken, al dan niet met trekker, op 1 oktober naar Den Haag, is het plan. Akkerbouwer Arjen Schuiling (30) zit in de organisatie en onderhoudt het contact met de media, om een duidelijk verhaal te kunnen vertellen.
Het aantal deelnemers neemt nog steeds toe, maar behalve aantallen heeft de organisatie vooral een goed verhaal nodig. Afgelopen weekend ging het idee van een grote boerenactie in Den Haag als een lopend vuurtje door het land. De organisatie bestaat uit acht personen. Twee boeren moeten het verhaal neer gaan zetten in de media, een veehouder en een akkerbouwer. Arjen Schuiling, jonge akkerbouwer in het Drentse Tynaarlo, is een van hen.
Waarom heb je deze rol op je genomen?
“Ik ben niet iemand die per se met z’n hoofd op tv of in de krant wil, maar het is nu belangrijk dat iemand een goed onderbouwd verhaal houdt. Met passie, maar zonder te verschieten in emotie. Anders kom je nergens.”
Welk verhaal is dat?
“Met de demonstratie, waar akkerbouwers, pluimveehouders, varkenshouders, melkveehouders en zelfs vissers en kleine sectoren als nertsenhouders, samenkomen, maken we een statement dat we eensgezind zijn. Het uiteindelijke doel is een eerlijker landbouwbeleid, waarin boeren de waardering krijgen die ze verdienen. Meer vrijheid, waardering en een eerlijke prijs. Ik zie om me heen, zowel bij akkerbouwers als veehouders, dat het ondernemen steeds zwaarder wordt. Toenemende regels, maar vooral de vele negatieve verhalen. Voor je gevoel is er elke dag wel slecht nieuws over de landbouw in de media. Dat moet anders.”
En daar ga jij voor zorgen?
“Ik weet dat je niet iedereen kunt overtuigen, maar ik vind het belangrijk dat Nederlanders het echte verhaal over bijvoorbeeld middelengebruik, weidevogels en antibiotica te horen krijgen. Boeren zijn altijd bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en denken na over elke stap die ze zetten. Ik ken geen akkerbouwer in mijn omgeving die in het voorjaar klakkeloos met de trekker over nesten van vogels heen rijdt. Boeren stappen af, verplaatsen het nest en gaan verder met hun werkzaamheden. Dat doen ze uit moreel besef. Mensen moeten zich dat realiseren.”
Kom je zelf ook met de trekker naar Den Haag?
“Werknemers gaan met mijn trekkers. Ik zelf moet nog veel regelen, ook de dag ervoor. En nu kan dat, ook omdat de oogstwerkzaamheden worden gedaan door de loonwerker. Onze actie moet strak zijn, we zijn geen rouwdouwers. We willen een punt maken. Hoe er nu tegen de landbouw aan wordt gekeken, klopt niet. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Het voelt als mijn morele plicht om nu op te staan voor de sector waar ik zoveel passie voor heb.”
Bron: Boerderij