Skip to content

Boeren in Vuren zetten land onder water tegen enorme muizenplaag

In de strijd tegen muizen zetten boeren hun weiland regelmatig onder water. Dat is het enige wat helpt, volgens brancheorganisatie LTO.

,,We hadden nooit zoveel last, maar dit jaar opeens wel”, zegt Bert van Zandwijk terwijl hij toekijkt hoe een weiland in Vuren steeds natter wordt. De pomp wordt straks, als het hier klaar is, naar zijn weiland gereden.

Zeker dertig ooievaars zijn ook komen kijken, ze scheren enthousiast over het drassige weiland en maken, als ze een lekker exemplaar zien, een sierlijke landing. De muizen die niet verdrinken, maken zich zwemmend uit de voeten, in de hoop dat ze niet alsnog opgegeten worden door een ooievaar, meeuw of andere enthousiaste roofvogel.

Niet alleen in Vuren, ook in Herwijnen kampen boeren met een muizenoverschot. ,,Ik ben daar gaan kijken en heb toen besloten mijn weiland hier in Vuren ook blank te zetten, want anders is de schade enorm. Een strenge winter kan helpen, maar die hadden we vorig jaar ook niet echt.”

Zielig
Het is misschien een zielig gezicht, maar voor boeren zijn de vele veldmuizen een ware plaag. Dat is te zien aan de vele gaten in grond, die nu vollopen met water. Her en der drijven muizenlijkjes ,,Ze vreten echt alles kapot”, zegt Van Zandwijk. Dat beaamt veehouder Gerrit Sterrenberg, aan Leuvense Kweldijk. Hij zet zijn weiland – met 20 stuks vee – overigens niet blank.

,,Dat gaat niet, want ik heb niet genoeg ruimte om mijn vee dan ergens anders te zetten.” Maar hij weet hoe schadelijk de knagers zijn. ,,Ik voer mijn vee nu al heel lang bij. Als het lange tijd droog is én er komen ook nog muizen, dan gaat al het gras dood. Ze eten eerst het gras, dan de wortels. Daarna moet je alles opnieuw inzaaien.” Hij heeft een paar katten die graag muizen vangen. ,,Maar die kunnen deze hoeveelheid muizen niet bijhouden.”

Verboden
LTO Noord, dat de belangen van land- en tuinbouwers behartigt, herkent het muizenprobleem. ,,We kregen de laatste dagen al signalen uit Herwijnen en de Krimpenerwaard. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden nog niet, maar dat kan zomaar veranderen”, zegt voorzitter Gerrit de Jong. ,,Je land onder water zetten is het enige middel dat je kunt inzetten, want veel manieren van bestrijden zijn al verboden. Niets doen is geen optie, want als je niets doet, gaat het gras dood.”

Boer Keizer kan dat beamen. ,,Als het lange tijd droog is fokken ze ook nog eens heel snel. Dan is je gras zo weggevreten. Dus we proberen dit maar. Ik hoop maar dat het helpt.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden