Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Oog voor scheuren in de dijken: ‘Deze periode van droogte zorgt opnieuw voor problemen’
De regen komt met bakken uit de lucht in Kinderdijk. Maar dat hemelwater maakt geen einde aan de droogte die de boezemkade inmiddels stevig in haar greep heeft. Er zitten diverse scheuren in. ,,We houden deze kade nauwlettend in het oog’’, zegt dijkbeheerder Adrie Kraaijeveld.
De kade langs de Hooge Boezem van de Overwaard heeft nog altijd te lijden onder de langdurige droogte van vorig jaar. ,,Dat geldt niet alleen voor deze kade, maar voor zo’n 30 tot 35 kilometer aan groene dijken in de regio’’, vertelt Adrie Kraaijeveld, dijkbeheerder voor Waterschap Rivierenland. ,,Deze periode van droogte zorgt opnieuw voor problemen.’’
De groene kades en dijken in de regio zijn de waterkeringen zonder asfaltwegen erop. Samen hebben ze een lengte van ruim honderd kilometer. Nog eens honderd kilometer dijken in het gebied van Waterschap Rivierenland zijn wel voorzien van asfalt.
Erosie
Kraaijeveld prikt met een peilstok in een van de scheuren. Deze is zo’n dertig centimeter diep en loopt overdwars. ,,Scheuren als deze moet je in de gaten houden: ze moeten niet groter worden.’’
Vorig jaar zomer speelden vergelijkbare problemen. Door de droogte ontstonden scheuren en het gras bovenop de dijken droogde uit. Later in het jaar sloten de scheuren zich weer geleidelijk, al gebeurde dat lang niet in alle gevallen. Het risico op erosie, waarbij de scheuren steeds breder en dieper worden, ligt op de loer.
,,Het is zeker niet zo dat de stabiliteit van de dijken op dit moment onder druk staat. Ze bestaan uit rivierklei en dat verliest in een droge periode in verhouding maar weinig water. Daardoor blijven ze stevig’’, vertelt Kraaijeveld. Proeven die vorig jaar zomer zijn gedaan door medewerkers van Waterschap Rivierenland hebben dit uitgewezen.
Zo is onder meer gekeken of er stukken afbreken als er een flinke hoeveelheid water over de dijk spoelt, bijvoorbeeld door de hoosbui.
Waterhoogte
,,Een dijk kan heel wat hebben. Ook dat er water overheen spoelt. Sommige mensen denken dat er nooit water over een dijk mag komen, maar dat is dus niet het geval’’, zegt Hans Vastenhoud. Als peilbeheerder bij het waterschap houdt hij de waterhoogte in de gaten.
Zo stroomt er momenteel water vanuit de Hooge Boezem van de Overwaard de achtergelegen polder in. Dat gebeurt via een grote leiding die bovenop de kade ligt. ,,Dat zorgt ervoor dat het achterland niet te droog wordt’’, legt hij uit.
Maar ook dat gebeurt met mate. ,,Als er te veel water de polder in gaat, komen weilanden onder te staan. Maar krijgen ook bewoners natte voeten. Bovendien willen we geen te laag boezempeil, want dat werkt weer door op de kades. Het blijft continu wikken en wegen.’’
Bron: AD Rivierenland