Skip to content

Haal je schaatsen van de hete zolder, in Hardinxveld zijn ze er blij mee

Schaatsen, nu? Ja, haal ze maar van zolder, verzoekt De Koperen Knop. Het museum bereidt zich voor op een winterexpositie.

Al tientallen Hardinxvelders doken de afgelopen weken op hun hete zolder tussen de dozen. Ligt er nog een paar? ,,Kijk nou toch, het vet zit er nog aan”, zegt directeur Alida Ambachtsheer met een verliefde blik op een stel zwarte noren die iemand spontaan kwam brengen.

Terwijl Nederland puffend en zwetend een hittegolf onderging, plaatste het museum een opmerkelijke oproep: wie heeft nog stokoude, zeldzame, bijzondere of gewoon hele leuke schaatsen? Voor de expositie Op bevroren water van komende winter wil De Koperen Knop de leukste en mooiste laten zien.

Eigenlijk is alles wat met schaatsen en ijs te maken heeft welkom. ,,We hebben al vijftig tot zestig paar gedoneerd gekregen. En veel mensen hebben gebeld dat ze wel bijzondere attributen in bruikleen willen geven. Die spullen halen we nog niet op, want daar is nog geen ruimte voor door de huidige expositie’’, zegt Ambachtsheer.

De paren die door spontaan gebracht zijn liggen in dozen in de schuur naast het museum. ,,Sommige zijn nog ingevet. Dat moest ik vroeger ook doen van mijn ouders’’, mijmert de directeur in de hete ochtendzon. Ook Daaf van Wijngaarden, vrijwilliger bij het museum, ziet de wintertentoonstelling al helemaal voor zich. ,,Veel schaatsen zitten nog in de originele dozen, echt prachtig.’’

Telefoontje
Een hittegolf is leuk en aardig, maar waar Hardinxvelders echt gelukkig van worden, is een bevroren Giessen, zo weten ze in De Koperen Knop. ,,Iedere winter weer merk je dat er een soort koorts uitbreekt, zodra het begint te vriezen’’, schetst Ambachtsheer. Het museum huist naast de Giessen. ,,In de winter krijgen wij regelmatig telefoontjes met alleen de vraag: ‘Kunnen we er al op?’, nou dan weet je het wel, dat gaat over het ijs.’’ Helaas is zo’n echte schaatswinter alweer een tijd geleden.

,,Het is echt iets waar mensen mee bezig zijn. Ook vorige week, toen het zo heet was, kregen we veel respons. Of misschien juist omdát het zo heet was, we snakten natuurlijk naar wat kou”, zegt de museumdirecteur lachend. ,,Wat we ook merken is dat mensen veel aan het opruimen zijn thuis en heel blij zijn dat hun schaatsen nog een mooie bestemming krijgen. We krijgen er ook veel van de kringloopwinkels.”

Na afloop gaan de gedoneerde schaatsen niet de prullenbak in, belooft het museum. ,,Al die geschonken schaatsen willen we niet zomaar weggooien, maar wat we er wel mee gaan doen moeten we nog bedenken. Misschien zijn er verzamelaars die ze willen hebben. En er zitten trouwens genoeg kinderschaatsjes tussen die nog heel geschikt zijn om op te leren schaatsen.’’

Elfstedenkruisje
Op bevroren water is nog volop in voorbereiding, maar een tipje van de sluier: er komt een kerstboom met schaatsen als versiering. Ook is er al een bijzondere verzameling schaatsmedailles – inclusief een Elfstedenkruisje – uitgeleend. ,,We hopen ook nog op oude videobeelden en foto’s van schaatstochten als de Molentocht’’, zegt Ambachtsheer. ,,En in januari en februari verandert onze kantine in een koek- en zopiekraam.’’ En het is niet alleen nostalgie: ,,We laten ook graag zo’n futuristisch schaatspak van vandaag de dag zien.’’

Bij De Koperen Knop hopen ze dat het weer zich deze winter laat inspireren door de tentoonstelling. Ambachtsheer: ,,Laten we hopen op fantastisch ijs.’’

De expositie Op bevroren water is te zien vanaf 30 november 2019 tot en met 29 februari 2020. Wie schaatsen of attributen wil doneren of uitlenen, kan het beste even bellen of langskomen tijdens de openingstijden van De Koperen Knop. De vrijwilligers maken dan een inventarisatie van de aangeboden spullen en laten in het najaar weten of ze een plekje in de tentoonstelling krijgen.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden