Skip to content

Nieuw: De Diefdijklinie!

En dat zijn er zeventien! Nieuw: De Diefdijklinie. In de ‘Hollandse Waterlinie Erfgoedreeks’ van Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij is van de hand van Chris Will uit Everdingen boekje nummer 17 verschenen, over de Diefdijklinie. Eerder publiceerde Will in deze fortenreeks over Fort Asperen, Fort Vuren, Fort Everdingen en Werk aan het Spoel.

In het Gelders-Hollandse rivierengebied ligt de Diefdijklinie. Diefdijklinie is zowel een waterstaatkundig als een militair begrip. De dwarsdijk tussen Lek en Waal, tussen Everdingen en Gorinchem, is de grensdijk tussen Holland en Gelderland en vormt een belangrijke hoofdwaterkering. Tevens was de Diefdijklinie de hoofdverdedigingslijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Linie is ca. 30 km lang en bestaat uit de aaneenschakeling van een aantal markante dijken: de hoge stoere Diefdijk vanaf Everdingen, de Meerdijk tussen Leerdam en Asperen, de rechte Nieuwe Zuiderlingedijk tussen Asperen en Heukelum, de kronkelende Zuiderlingedijk bij Spijk en ten slotte de ongenaakbare oostwal van de vesting Gorinchem.

De rijk geïllustreerde publicatie schetst de militaire geschiedenis van de Diefdijklinie en geeft een overzicht van ca. 23 opgeknapte objecten (forten, sluizen, geschutsopstelplaatsen en bunkers) langs de Linie. Het post-militaire landschap van de Diefdijklinie, met tal van onlangs gerestaureerde en herontwikkelde Waterlinie relicten, vormt een schitterende recreatieve wandel- en fietsroute in het rivierenland. De Diefdijklinie verschijnt naar aanleiding van de oplevering deze zomer van de versterkte Diefdijklinie (eind sept). In het kader van het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) zijn, in samenwerking met het Waterschap Rivierenland, allerlei elementen en objecten van de NHW de afgelopen jaren gerestaureerd en gereconstrueerd. Daarmee is een mooie fiets & wandelroute ontstaan.

In KunstFort Asperen is deze zomer van juni t/m eind september een tentoonstelling te zien over de herontwikkeling en restauratie van Fort Asperen en omgeving èn over de Diefdijklinie.
Het rijk geïllustreerde boekje kost slecht 7,50 euro en is te bestellen in de boekhandel of bij www.stokerkade.nl

Back To Top
Lid worden