Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Mini-Alblasserwaard in de heemtuin
Natuurcentrum en heemtuin
De Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ (NVWA) is een middelgrote vereniging met bijna 800 leden. Het doel is het in kaart brengen, beschermen en het geven van educatie over de natuur in de Alblasserwaard. De vereniging heeft een eigen onderkomen in de vorm van Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, een educatieve tuin en verschillende werkgroepen. Zo zijn er werkgroepen voor vogels, weidevogels, zoogdieren, planten en insecten, amfibieën en vissen en planologie. Verder zijn er nog werkgroep educatie en jeugd en knotgroet De Kievit. Het streekcentrum bevindt zich aan de Matenaweg 1 in Papendrecht.
Nel Welschen raakte 30 jaar geleden bij de Natuur- en Vogelwacht betrokken door een cursus over mossen. “Als je zo’n cursus volgde werd je destijds meteen lid van de vereniging en ontving je het verenigingsblad. Als lid ging ik mee met excursies en deed ik mee aan een vogelcursus. Ook werd ik vrijwilliger en ging ik de opleiding tot natuurgids doen bij het IVN.” Inmiddels is Nel al 25 jaar gids. Ze leidt samen met een aantal andere gidsen toeristen, excursiegroepen en schoolgroepen rond door de educatieve (heem)tuin bij Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. In de heemtuin kunnen mensen kennis maken met de natuur van de Alblasserwaard.
“De heemtuin is eigenlijk de Alblasserwaard in het klein”, vertelt Nel. “We hebben hier allemaal kleine landschapjes. Hier zie je bijvoorbeeld een hooilandje, erachter ligt een gewoon graslandje en daar weer achter het weiland.” In het graslandje bloeien prachtige bloemen, zoals de Kattenstaart en de Kale jonker (distel met kale steel). Zelfs de rietorchis groeit hier. De heemtuin bevat ook diverse poelen, waarin de kikkers het goed naar hun zin hebben.
Pestbosje
Er is ook een kruidentuin met kattenkruid, heiligenkruid en smeerwortel. Slangenhopen zijn er ook, alleen de slangen ontbreken nog. Toch is het alvast leuk om over te vertellen, vindt Nel. Evenals over het Pestbosje, dat zo heet vanwege de pest onder het vee. De dode dieren werden ver van de boerderij begraven. Ter camouflage werden er bomen op de graven geplant. Vogels nestelden erin en ook de vleermuizen vonden er een plaats. Naast het Pestbosje bevindt zich de erfbeplanting met het boerengeriefhout. De boeren gebruikten het hout van de wilgen voor van alles. Ook bijzonder is het labyrint en het monument met de piramides. Onder in de piramides liggen brieven bewaard van de inwoners van Papendrecht. Brieven aan de toekomst.
Ook de vleermuistunnel is de moeite waard. Het is een buis met een diameter van 150 centimeter en een lengte van 10 meter. Vanaf 2016 overwinteren de Grootoren erin. “Na zoveel jaar wachten hadden we eindelijk resultaat”, lacht Nel. Zij is ook blij met de insectenmuur en de insectentuin. Ook laat ze de kruidenspiraal zien. Boven, in het drogere deel staat lavendel en tijm, onder, in het vochtigere deel de munt, bieslook en citroenmelisse. DE paddenpoel was voorheen de drinkpoel voor het vee. Er zwemmen kikkers in. Het waterdrieblad is in het voorjaar een lust voor het oog met zijn prachtige bloemen. Eigenlijk teveel om op te noemen wat er allemaal te zien is in deze bijzondere heemtuin. Het beste is gewoon zelf een keer een kijkje te gaan nemen!
Educatieprogramma’s
De Natuur- en Vogelwacht doet veel op het gebied van educatie en ontvangt jaarlijks meer dan 1500 scholieren. Er zijn programma’s voor alle leeftijden. Voor de kleuters is er natuurpad ‘Draai je wijzer’. Oudere kinderen gaan bijvoorbeeld actief met een schepnetje op zoek naar slootjesdieren.
Zie voor meer informatie ook de website: www.nvwa.eu.
Bron: De Merwestreek