16 oktober Wereldvoedselavond WAV in Ottoland Melkveehouderij VOC tijd In zijn opening vergeleek de voorzitter…
Minder eiwit in gras door droogte
De droogte van de laatste weken uit zich ook in de graskwaliteit. Met name op droge zandgronden wordt minder stikstof opgenomen. Dat zorgt voor minder eiwit in het gras en een lager ureumgetal bij beweiden.
Dat signaleert voedingsspecialist Alidus Hidding van VIB Consulting. Hij ziet in Noord-Nederland enorme verschillen. ‘De opbrengsten zijn heel plaatselijk. De grondsoort speelt daarbij een belangrijke rol. Zo zien we bij beweiding op droge zandgronden het ureumgetal in de melk zakken. Op deze gronden verdampt de plant minder vocht, waardoor ook minder vocht wordt opgenomen. Met die vochtopname komt ook stikstof richting de plant.’
Bij vochthoudende gronden ziet Hidding juist dat het ureumgetal in de melk stabiel blijft of zelfs stijgt bij begrazing. ‘Daar wordt meer stikstof opgenomen en eiwit gevormd.’
Regionale verschillen
Verder merkt Hidding op dat er enorme regionale verschillen zijn. ‘Bij sommige ondernemers ging het grasland lang de winter in en konden ondernemers vier weken geleden al maaien. Bij anderen waren percelen acht weken geleden een en al water en stuift het nu door de droogte.’
In Zuid-Nederland is het eveneens droog, stelt Mark van den Broek van VisscherHolland. ‘Hier in Noord-Brabant verdroogt het. Een aantal ondernemers is aan het beregenen. Zonder regen groeit het gras niet hard genoeg en vindt geen stikstofopname plaats.’
Bron: Nieuwe Oogst