Skip to content

Extra klandizie door Pasen en corona

Het is héél druk bij de boerderijwinkels. Volgens Wessel van Olst van Landwinkel, is Pasen altijd al druk, omdat mensen dan lekker willen eten volgens hem. „En ja, door corona is het extra druk. Mensen kunnen nu niet uit eten, dus komen ze bij ons.”

In Noordwijk is het druk in de gelijknamige landwinkel. Dit is extra logisch omdat de winkel met streekproducten in een tuincentrum is gevestigd. „Met name de paaspakketjes gaan hard”, zegt Dirk van der Zwan, eigenaar van het bedrijf. Hij zegt dat met name het mooie weer enorm helpt bij het aanwakkeren van de klandizie. Vanwege de corona zijn er extra mensen ingezet die karretjes schoonmaken, en mensen die toegangscontrole doen omdat er een maximum zit aan het aantal klanten. „Er mogen maar 250 mensen tegelijk naar binnen. Maar we zijn al lang blij dat we open mogen.”

‘Meer besteden’

In het Brabantse Eindhoven loopt het storm in landwinkel Philips. „Omdat we de medewerkers die normaal gesproken in ons pannenkoekenrestaurant werken, nu in de winkel hebben, kunnen we het aan.” Dit zegt medewerkster Annelie Spaan. Ze zegt dat het drukker is dan ooit, maar dat mensen ook meer besteden; „We hebben nieuwe klanten, maar mensen besteden per persoon ook meer. En dat is niet alleen nu voor het lange weekend. Dat is eigenlijk al vanaf het begin van de maatregelen.”

‘Drukker dan ooit’

Bij de Verse Kers in het Gelderse Wehl staan de fruitbomen in bloei. Voor de winkel staan veel fietsen en klanten wachten op hun beurt om naar binnen te mogen. Op donderdagochtend spreken de medewerkers van de landwinkel al van een voorproefje dat zijn weerga niet kent. Annemiek Scholten: „Nooit eerder was het zo druk in de winkel. Het loopt de hele tijd door. Dat belooft wat voor morgen en zaterdag!”

‘Geen voorraadproblemen’

Omdat mensen geen gebruik kunnen maken van de horeca, daarom halen ze extra lekkere dingen in huis. Van Olst van de overkoepelende Landwinkel zegt dat Pasen en het coronavirus helaas een goede combinatie vormen in alle regio’s van het land. „Als coöperatie kunnen we dit prima aan. We hebben 90 winkels die we beleveren. We hebben geen distributieproblemen, geen problemen met voorraad of productie. Het meeste komt van dichtbij, dus dat is een extra voordeel.” Niet alleen met de logistiek zit het wel goed; alle landwinkels hebben het goed momenteel, op alle gebied. „Maar de winkels die óók een recreatieve of zorgtak erbij hebben, die hebben het lastig. Want dat ligt natuurlijk stil.”

Brood en cake

Wirtjo Molenaar heeft een landwinkel in het Groninger Nieuwwolda. „Het loopt lekker hier. En dat het drukker is, is eigenlijk altijd voor Pasen. En ook voor Kerst.” Vooral meel wordt volgens hem al een paar weken lang beduidend meer gekocht dan anders: „Het is blijkbaar aantrekkelijk om zelf brood en cake te bakken. Dat het door de coronamaatregelen drukker zou zijn, dat is niet aan de orde in Groningen.”

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden