Skip to content

Mezen- en vleermuiskasten in Papendrecht tegen eikenprocessierups

PAPENDRECHT 1 Op donderdag 6 februari hebben Ellen Veth en Iris van der Arend 100 mezenkasten en 20 vleermuiskasten opgehangen in Papendrecht. Het moet een natuurlijk middel vormen tegen de gevreesde eikenprocessierups.

De mezen- en vleermuiskasten zijn opgehangen in het Oosterpark, in de omgeving van de tennisbaan en in de buurt van de eiken op de dijk. Op beide locaties staan eiken en zijn in het verleden ook eikenprocessierupsen gezien. De kasten die zijn opgehangen, omdat mezen en vleermuizen een grote bijdrage leveren aan de natuurlijke bestrijding van eikenprocessierups.

Het ophangen van de kasten is een burgerinitiatief wat gestart is door Ellen Veth, natuurliefhebber en inwoner van Papendrecht. Zij heeft Iris van der Arend, ecoloog en tevens inwoner van Papendrecht bereid gevonden om zich aan te sluiten bij dit vrijwilligersproject.

De kasten zijn, met goedkeuring van de gemeente Papendrecht, opgehangen als start voor de natuurlijke bestrijding van eikenprocessierups. De vogels zorgen voor de bestrijding overdag en de vleermuizen bestrijden in de nacht.

Daarnaast beheert de gemeente Papendrecht het groen in deze gebieden natuurvriendelijk. Zo wordt de cirkel voor natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups rond gemaakt. De eerste effecten van deze maatregelen worden in 2021 verwacht.

Het mezen- en vleermuiskastenproject is één van de natuurprojecten die loopt op vrijwillige basis in Papendrecht. Er zijn nog meer vrijwilligersprojecten omtrent natuur, zoals bijvoorbeeld het project gierzwaluwen in Papendrecht.

Wie mee wil hebben en zich in wil zetten voor de natuur in Papendrecht, kan zich aanmelden via NatuurinPapendrecht@gmail.com.

Bron: Klaroen.nl

Back To Top
Lid worden