Skip to content

19 februari boerenprotest in Den Haag

Farmers Defence Force heeft een nieuw boerenprotest aangekondigd. Op woensdag 19 februari zal de actiegroep opnieuw neerstrijken in Den Haag.

Op dit moment is er nog niet veel bekend over het actieplan van Farmers Defence Force (FDF) voor het protest op 19 februari. Dit protest wordt de eerste grote FDF-actie nadat de actiegroep op 17 december door de rechter het verbod kreeg opgelegd om te protesteren bij distributiecentra. Een verbod dat aanhield tot en met 18 januari op straffe van een dwangsom die kon oplopen tot 5 miljoen euro. Desondanks gingen er op 18 december duizenden boeren het land in om te protesteren, maar niet onder de vlag van FDF.

Vorige week was er weliswaar een grote FDF-actie gepland, maar deze blies het bestuur zelf af. Dit omdat het bestuur van het FDF en het Landbouw Collectief het gesprek met premier Mark Rutte en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten ook wilden afblazen. Het protest was bedoeld ter ondersteuning van dit gesprek. Het gesprek tussen het Landbouw Collectief en Rutte en Schouten heeft echter toch plaats gevonden, al was het wel een kort gesprek. Een persbericht van FDF ging volgens de politici over de grens met als gevolg dat het gesprek werd gestaakt. De dag daarop kreeg het gesprek een vervolg, maar het Landbouw Collectief omschreef dit gesprek als weinig productief.

Mesdagfonds
De timing van het protest van 19 februari heeft ongetwijfeld te maken met de presentatie van het Mesdagfonds een dag later. Op 20 februari presenteren voorzitter van het Mesdagfonds Jan Cees Vogelaar, onderzoeksjournaliste Geesje Rotgers en een aantal stikstofspecialisten hun analyse van de data die het RIVM gebruikt om de stikstofuitstoot van de agrarische sector te bepalen. Vogelaar heeft laten weten dat het onderzoeksteam met dermate opmerkelijke resultaten komt, dat het een mediacampagne wil opzetten om de resultaten zo breed mogelijk te verspreiden. Hiervoor is doneren mogelijk via de website van het Mesdagfonds.

De vraag waarom FDF er niet voor kiest om te wachten tot de resultaten daadwerkelijk openbaar zijn, blijft vooralsnog onbeantwoord. FDF en het Landbouw Collectief hebben aangegeven dat deze ‘nieuwe feiten’ leidend moeten zijn in het gesprek met beleidsmakers Rutte en Schouten.

Bron: Melkvee.nl

Back To Top
Lid worden