Skip to content

Lely melkrobots: een nieuwe toekomst voor elke boer

In Nederland heeft gemiddeld één op de vier melkveehouders een melkrobot; in de Alblasserwaard is dat één op de twintig. Wat Ron Houweling uit Ottoland betreft gaat dat laatste percentage fors omhoog. “Melkrobots geven ook de boeren in deze streek een nieuwe toekomst”, stelt de eigenaar van Lely Center Midden Nederland.

Want een melkrobot is veel meer dan een handig hulpmiddel. Het betekent een complete verandering van het bedrijfsproces op een boerderij. “Het geeft boeren vrijheid; ze zijn niet meer gebonden aan de vaste tijden om te melken”, benadrukken Houweling en verkoopmedewerker Henk-Jan Aantjes, afkomstig uit Brandwijk. “Een melkrobot zorgt voor een hogere productie van melk en het werkt veel efficiënter. De robot geeft bijvoorbeeld een signaal af als er iets met een koe is. Zo hoef je niet honderd koeien, maar slechts drie dieren waar wat mee is in de gaten te houden.”

De robots – naast melkrobots verkoopt Lely ook mest- en voerrobots – zullen steeds meer voet aan de grond krijgen. Daarvan is Houweling overtuigd. “Nu is het in Nederland nog 25 procent, over een aantal jaar is dat al vijftig procent. Een boer waar we laatst aan tafel zei tegen ons: ‘Zonder een melkrobot krijg ik geen opvolger. Hiermee kan ik een overname veel aantrekkelijker maken.’ Vaak schuiven wij dan ook aan bij zo’n overgang of als er bijvoorbeeld een nieuwe stal wordt gebouwd.” Ondanks die voordelen kost het in de Alblasserwaard meer moeite melkveehouders te overtuigen. “Wat vaak genoemd wordt, is de weidegang”, vertelt Henk-Jan. “Dat staat in deze streek hoog in het vaandel. Ze denken dat weidegang met een melkrobot niet meer kan. Maar dat is absoluut niet zo. Het vergt enige tijd en begeleiding van de boer, maar de combinatie van weidegang en een robot is zeker heel goed mogelijk. Wij zeggen altijd: ‘Een koe heeft maar zes dagen nodig om eraan te wennen, een boer zestig”. Lely is een van de grotere aanbieders in de markt; dit is gevolg van het feit dat de focus voor honderd procent op robots is gericht. “Collega’s praten boeren nog wel eens de melkput in, wij hebben alleen de focus op automatisch melken. We staan dichtbij de boeren en kennen de streek ook van binnenuit, mede omdat onze bestaande klanten onze ambassadeurs zijn naar nieuwe klanten. Daarom weten we dat een cultuuromslag wel nodig is. Een boer schrijft hier eerst zichzelf af en dan pas de machines. De melkrobots brengen zoveel vrijheid. Én, zo wijst de praktijk uit, de energie om een nieuwe start te maken, ook als je al dertig jaar je boerenbedrijf runt.”

Lely Center Midden Nederland
Dieselweg 34-36 in Bunschoten-Spakenburg
033-2996260
info@bun.lelycenter.com
www.lely.com

Bron: Langs de Graaf

Back To Top
Lid worden