Skip to content

Ambachtelijk desembrood koop je gewoon langs de Graaf

Desembakkerij Schalkwijk in Bleskensgraaf is een plek om naar binnen te stappen en je te laten verleiden door de heerlijke geur van versgebakken broden. Broden met een glanzende, knapperige korst, een lekkere bite en een pure smaak.

De bakker is Peter Schalkwijk, een gepassioneerd vakman die enkele jaren geleden afscheid nam van massaproductie zonder respect voor zijn ambacht. “Bakkerijen zijn al lange tijd speelbal van supermarkten, die verwikkeld zijn in een prijzenoorlog. De grote ketens proberen hun brood voor een zo laag mogelijke prijs te verkopen, dan trekken ze klanten. Het gevolg is dat de kwaliteit van de ingrediënten en producten te wensen overlaat.”

Beste grondstoffen
Peter besloot het op zijn eigen manier te gaan doen. “Ik neem de beste grondstoffen en kies voor het zuiverste verwerkingsproces. Zo krijg je een heel ander brood. Daar moet je meer voor betalen, maar de smaak is zóveel beter. “Met een knikje naar de schappen, waar onder andere lichte broden met cranberry en amandel en robuuste meergranenbollen klaarliggen: “Op deze manier kan ik ontzettend lekkere broden bakken.”

Bakblikken gebruikt Peter niet voor zijn broden. “Als je bakblikken gebruikt, heb je olie nodig om het brood er goed uit te krijgen. Daarom bak ik op de vloer van een steenoven, zodat ik geen smeermiddelen nodig heb die de smaak nadelig beïnvloeden. Zachte broodjes verkoop ik ook niet; daar zit voor 20 procent vet in.”

Betere smaak
De ingrediënten kiest hij met zorg. “Spelt komt van biologische boerderij Landzicht in Strijen, volkorenspelt komt uit Duitsland, mijn biologische meel en bloem ook. Het hoeft voor mij niet altijd biologisch te zijn, maar de smaak van deze ingrediënten is vaak beter. “Met een lach: “Ik ben gewoon een liefhebber van een goed product.”

Overigens bakt Peter meer dan brood. Hij verkoopt ook heerlijke koeken, cakes en taartjes. Verder staan er in zijn winkel streekproducten die passen bij zijn bakkerij, zoals biologische kaas uit Kinderdijk, wijn van Chateau du Tets uit Goudriaan, speltpasta van boerderij Landzicht uit Strijen, jam en sappen van Landwinkel De Fruitheerlijkheid uit Papendrecht en bijzondere biersoorten, ook uit Papendrecht.

Lunchroom
Peters dochter Louise is ook een fan van smakelijk en eerlijk voedsel. Enkele jaren geleden opende zij op het Oude Veer in Papendrecht lunchroom Loes, waar naast andere ambachtelijke en pure producten natuurlijk ook het brood van haar vader verkrijgbaar is. Desembakkerij Schalkwijk is gevestigd aan de Dorpsstraat in Bleskensgraaf. Op de websites www.desembakkerij.nl en www.puurloes.nl is meer informatie te vinden.

Desembakkerij Schalkwijk
Dorpsstraat 6 in Bleskensgraaf
06-27841287
info@desembakkerij.nl
www.desembakkerij.nl

Bron: Langs de Graaf

Back To Top
Lid worden