Skip to content

Koningin Máxima en Schouten discussiëren over eerlijke prijzen boeren

Koningin Máxima en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben dinsdag gediscussieerd over de ‘eerlijke prijs’ die boeren moeten krijgen voor hun geproduceerde voedsel. Dat gebeurde tijdens een werkbezoek aan groente- en fruitimporteur Eosta in Waddinxveen, meldt de Volkskrant.

Aanleiding van het werkbezoek was dat Eosta de Koning Willem I-prijs ontving voor duurzaam ondernemerschap en het betalen van de werkelijke prijs aan haar boeren. Zo liggen er ananassen in de winkels voor 2,85, waardoor boeren een eerlijke prijs ontvangen. „We moeten zorgen dat er een business case komt die boeren geeft wat ze verdienen”, zegt koningin Máxima, volgens de Volkskrant. „Dit gebeurt nu niet.”

Aan tafel zit ook landbouwminister Carola Schouten, die benadrukt dat iedereen moet meedoen om voedsel te verduurzamen. Volgens haar moet vooral de consument bereid zijn om meer te betalen voor gezond voedsel. De Duitse voorvechter van biologische landbouw, Felix Prinz zu Löwenstein, vindt dat juist de overheid moet ingrijpen, zodat de prijsstijging voor de consument beperkt wordt. „Maak het goedkoper om gezond en duurzaam voedsel te produceren en maak bijvoorbeeld kunstmest duurder.” Klaas Knot, directeur van de Nederlandse bank is het van Zu Löwenstein eens: „Zorg dat het aantrekkelijker wordt om te investeren in groene projecten. Die stimulans is er nu niet in de economie.”

Tekst: Erin Veenink
Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden