Skip to content

Historisch neerslagtekort dreigt, maar droogte zorgt in de regio vooralsnog niet voor problemen

Nederland stevent af op een historisch neerslagtekort, maar in de regio zorgt het aanhoudende droge weer vooralsnog niet voor problemen. Dat stelt waterschap Rivierenland. ,,Wel houden we de situatie scherp in de gaten.”

De afgelopen weken viel er nauwelijks regen in het land. Het KNMI berekende daarop dat het neerslagtekort – het verschil tussen neerslag en verdamping – de komende twee weken kan oplopen van de huidige 25 millimeter tot boven de 70 millimeter.

Dat is hoger dan in het ‘recordjaar’ 1976. Toch is er volgens Waterschap Rivierenland vooralsnog geen reden tot paniek. ,,De metingen beginnen op 1 april en geven dus nog maar een korte periode weer. Daarnaast kan het nog heel erg fluctueren”, zegt woordvoerder Lotte Kaatee, die aangeeft dat door de natte winter het grondwaterpeil ook juist weer wat was ‘aangevuld’ ,,Wel houden we de situatie natuurlijk scherp in de gaten.”

Kaatee stelt wel aan dat er momenteel extra water wordt ingelaten in de regio. ,,Het voordeel is dat we dat met de grote rivieren in de buurt vrij gemakkelijk kunnen doen.” Die extra toevoer is nodig, omdat het verbruik volgens het waterschap momenteel juist toeneemt. Boeren besproeien in deze periode van het jaar hun land, om het te kunnen inzaaien. Kaatee: ,,De vraag naar water neemt daardoor fors toe.  Dat zien we ook. Voor ons is het daarom zaak om te zorgen dat er genoeg water staat in zowel grote als kleine waterwegen.”

Dijken

Voor extra inspecties van dijken in de regio is het nog te vroeg, stelt de woordvoerder. In de droge zomers van 2018 en 2019 werden die wel ingelast, omdat aanhoudende droogte kan zorgen voor scheuren. ,,Dat gebeurde toen ook pas echt in de zomermaanden”,  aldus Kaatee. ,,Voorlopig is dat niet aan de orde.”

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden