Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
De eerste wilde rijst is geoogst
Geen rijst uit China maar rijst uit onze eigen Hollandse veenweiden. Het lijkt een stap dichterbij! Afgelopen voorjaar is in Zegveld wilde rijst gezaaid. De gezaaide wilde rijst is dit jaar snel gekiemd, flink gegroeid, heeft volop gebloeid én de eerste wilde rijst korrels geproduceerd. Welke kansen biedt deze teelt in de veenweiden?
Via een hobbykweker uit Duitsland is het gelukt om geschikt zaad van wilde rijstplanten te verkrijgen. Het zaad vraagt om een speciale behandeling: het heeft een rustperiode nodig van minimaal drie maanden in koud water om te kunnen kiemen en het mag niet uitdrogen. De zaden zijn dit voorjaar gezaaid in emmers om de kieming goed te kunnen volgen. En dat werkte: binnen korte tijd kwamen de eerste groene puntjes boven het wateroppervlak uit.
Een gedeelte van de jonge wilde rijstplantjes is vervolgens geplant in de proefvelden tussen het riet en de lisdodde. Een ander deel is overgeplant in bakken gevuld met veengrond. Het volgen van de wilde rijst plantjes heeft de volgende vragen beantwoord: wanneer bloeien ze? Hoe bloeien ze? En wanneer kunnen we de eerste wilde rijst verwachten? De Zegveldse wilde rijst bleek enkele weken eerder rijp en oogstbaar dan de rijst in Noord-Amerika.
Eind juli waren de eerste rijst korrels rijp. Deze zijn met de hand geoogst. Vervolgens zijn zakjes bevestigd om de wilde rijst die uit zichzelf los laat, op te kunnen vangen. Deze eerste oogst van Zegveldse rijst wordt gebruikt voor de vermeerdering, om volgend jaar meer planten op te kweken. De zaden worden in water gekoeld bewaard tot het volgende seizoen. Momenteel wordt absorptie bepaald van de plant om te bepalen of het restproduct voor toepassing als stro geschikt is.
De wilde rijst wordt in eerste instantie geteeld voor de korrel. Mogelijk biedt het, als het eerder geoogst wordt, kansen om in te zetten als veevoer.
Voor meer informatie over wilde rijst, neem contact op met Youri Egas (KTC Zegveld), via youri@ktczegveld.nl.