Skip to content

Boerderij & Erf | Verhalen over boerderijen gezocht

De boerderijen in het zuiden van Zuid-Holland worden wel de parels van de streek genoemd. Over veel ervan zijn verhalen bekend of is er interessante informatie voorhanden. Verhalen over de bouw, het boerenbestaan, de werkzaamheden op de boerderij, de bewoners of meer specifieke zaken. Graag zou de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden over dit soort informatie beschikken, onder meer om dit verder uit te werken voor artikelen in de maandelijkse nieuwsbrief Boer & Hoeve.

VERHALEN
Als je in contact komt met bewoners van boerderijen of ze nu nog als boer actief zijn of niet, vaak vertellen ze je de mooiste verhalen. Over de boerderij, over het boerenwerk, over het vee, over de bewoners en over nog veel meer. Veelal zijn dat boeiende en ‘mooie’ verhalen. Voorbeelden van dit laatste zijn die van een boer die naast zijn gewone werkpaarden ook een schimmel in bezit had. Die schimmel werd door hem uitgeleend aan boeren die zelf geen paard hadden. Een wit paard, want dan kon iedereen zien hoe goed die uitlenende boer was! Of over dat nichtje dat door een net weduwnaar geworden boer met de tilbury werd gehaald om voor het huishouden te zorgen en een paar maanden later met de knecht trouwde. Of de zorg van de boerin over het linnengoed en alle andere bezittingen, die in het boerenkabinet waren opgeborgen.

GEEF ZE DOOR
Nu het aantal praktiserende boeren steeds verder afneemt, moeten de boerderijen worden bewaard door ze een nieuwe bestemming te geven. Ook de talloze verhalen over de boerderijen, de bewoners en het leven eromheen, zijn het bewaren meer dan waard. Schrijf ze op en stuur ze naar Boerderij & Erf AKV. Wellicht vindt de redactie ze aanleiding om nader met u in contact te komen, en/of kan het verhaal of de informatie worden opgenomen in de nieuwsbrief.

BOERDERIJ & ERF
De Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden heeft vooral ook een adviesfunctie en kan desgevraagd de eigenaren van boerderijen en andere landelijke bebouwing op weg helpen bij vragen van uiteenlopende aard.

De stichting geeft maandelijks een nieuwsbrief uit, waarop u zich gratis kunt abonneren. Ook kunt u begunstiger worden van de van de stichting (voor € 17,50 per jaar) en blijft u continu op de hoogte van alle ontwikkelingen en krijgt u een uitnodiging voor een voorjaarsbijeenkomst en een najaarsexcursie. Opgeven kan bij het secretariaat: Paul Eikelenboom, Sluis 57, 2964 AT  Groot-Ammers, email secretariaat@boerderijenerf.nl of telefoon 06-53759618. Of kijk op de website www.boerderijenerf.nl .

Back To Top
Lid worden