Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Kontakt | Voedselbos in Tienhoven aan de Lek: “Het zou mooi zijn om bij te dragen aan biodiversiteit in de regio”
TIENHOVEN AAN DE LEK • Met hun eerste oogst is het begin van het voedselbos van Meike Stieglis en Pepijn Grau uit Tienhoven aan de Lek een feit. De eerste honderden onbespoten appels en peren zijn inmiddels te plukken in de boomgaard van het stel, die over een paar jaar uitgegroeid moet zijn tot waar voedselbos. “Het zou mooi zijn als we kunnen bijdragen aan de biodiversiteit van de uiterwaarden van de regio.”
Het was een droom die al jaren een grote rol speelde in het dagelijks leven van Meike en Pepijn, het aanleggen van een voedselbos. Toen de boomgaard van hun buurman in Tienhoven aan de Lek vorig jaar te koop kwam te staan, hoefden ze dan ook niet lang te aarzelen.
“We verdiepten ons al langer in voedselbossen en weten dat er jaren aan werk in gaat zitten, maar wij moesten deze kans aangrijpen met beide handen”, vertelt Meike Stieglis. En zo geschiedde, de twee kochten het stuk grond van twee hectare waar al vier duizend appel- en fruitbomen op stonden en de eerste oogst van het toekomstige voedselbos is een feit.
Bijdragen
“We wonen natuurlijk in een landelijke omgeving met veel agrarische ondernemingen, maar toch zou zo mooi zijn als we daar een stukje land van onder handen kunnen nemen om er een nog hogere biodiversiteitswaarde aan te geven”, vertelt Meike. Voordat een voedselbos echt productief is, strijken er wel al gauw zeven jaar voorbij. Bomen moeten groot genoeg worden en bijna alles moet nog geplant worden.
Maar Meike en Pepijn zijn niet stil aan het afwachten. “We genieten zelfs nu in de beginstadia enorm van de bezigheid. We zijn lekker buiten bezig met de kinderen die ook allemaal een eigen ‘specialiteit’ hebben. Zo helpt onze dochter met het ontwerpen en indelen van het voedselbos, vindt de oudste zoon de technische machines die eraan te pas komen vooral erg leuk en is de jongste de natuurliefhebber die de beestjes en bomen graag inspecteert, haha.”
Eeuwig zonde
Een voedselbos hoeft niet bij uitstek te beginnen met een boomgaard, sterker nog, een weiland is in veel gevallen een makkelijker beginpunt omdat er met een schone lei begonnen kan worden. “We willen het stuk grond dan wel omtoveren tot voedselbos maar vinden het eeuwig zonde om alle fruitbomen permanent weg te doen. Daarom hebben we ze voor deze oogst laten staan en gaan we ze pas later één voor één verkopen of weghalen om plaats te maken voor andere planten, bomen en struiken. Al willen we er zeker een paar laten staan als onderdeel van het eindresultaat.”
Van boomgaard naar voedselbos
De komende jaren zullen de twee allerlei nieuwe bomen en struiken planten om te voldoen aan alle vegetatielagen die een voedselbos nodig heeft. Wanneer dat zo ver is, kunnen de twee volop genieten van verse groenten, fruit en kruiden, maar willen ze ook bijzondere producten maken om te verkopen.
“Van een voedselbos leven gaat financieel eigenlijk niet. Pepijn en ik hebben dan ook nog allebei een drukke baan. Maar de opbrengsten van bijvoorbeeld de stoofperen en appelcider die we dit jaar al hebben gemaakt, kunnen we wel weer in het bos investeren.”
Het voedselbos moet deze jaren ook een mooie plek worden voor basisschoolleerlingen om te komen kijken en te leren over de natuur. Er zijn inmiddels al verschillende klassen langsgekomen voor een educatieve middag.
De Conference peer, Elstar appel, Gieser Wildeman stoofpeer en Saint Remy stoofpeer zijn op zaterdag 30 september vanaf 10.00 uur te koop aan de Lekdijk 8/10. Belangstellenden kunnen nu ook al een fruitkist bestellen vanaf 10 kilo door te mailen naar hetlekkerebos@gmail.com
Bron: het Kontakt/ Beeld: Aangeleverd