Skip to content

Artikel Kontakt | Ruim 50 belangstellenden bij informatieavond over ondermijnende criminaliteit

VIJFHEERENLANDEN • Ruim 50 belangstellende inwoners en ondernemers uit de gemeente Vijfheerenlanden woonden op dinsdag 18 april een informatieavond bij over ondermijnende criminaliteit. Door middel van interactieve sessies leerden ze vormen van ondermijnende criminaliteit te herkennen.

De deelnemers konden tijdens de informatieavond kijken in een hennepcontainer en in een drugslab. Zo konden ze ervaren hoe zoiets eruit ziet, ruikt en voelt. De geur van aceton of anijs is mogelijk een signaal van een cocaïnewasserij of een synthetisch drugslab. Afgeplakte ramen of condens kunnen wijzen op een wietplantage. Een onderneming waar weinig gebeurt, maar die wel veel omzet draait, is mogelijk een witwaslocatie. Ook konden deelnemers met een VR-bril ervaren hoe het is om een pand binnen te lopen waar een hennepkwekerij of een drugslab in verstopt zit. De deelnemers zijn nu beter in staat om drugscriminaliteit te herkennen.

Interactief
De deelnemers deden veel kennis op tijdens interactieve workshops. Mark van Dorssen van Kijk Verder Trainingen, ging aan de hand van een filmpje het eerlijke gesprek aan over de risico’s en gevaren van drugscriminaliteit. Zijn boodschap: laat je niet verleiden, je kunt maar één keer nee zeggen!

Daarnaast was er een quiz, die de deelnemers testte op hun kennisniveau van ondermijning. Er gingen drie winnaars met een mooie prijs naar huis. Eén van de winnaars won de quiz naar eigen zeggen, omdat hij eerder op de avond zo goed had opgelet bij de rondleiding in de hennepcontainer en het drugslab. Een ander winnaarskoppel sleepte de prijs in de wacht door de kennis die ze op hadden opgedaan tijdens de Penoze Game, die in oktober 2022 plaatsvond in Vijfheerenlanden.

Ondermijnende criminaliteit
De gemeente Vijfheerenlanden en de politie ontvangen steeds vaker signalen dat ondernemers en bewoners in het buitengebied benaderd worden door onbekenden met de vraag of zij hun panden, loodsen en/of schuren willen verhuren. Ze willen graag contant betalen. Uit het landelijke beeld blijkt dat panden vervolgens vaak voor andere doeleinden gebruikt worden dan de gebruikelijke doeleinden, namelijk voor ondermijnende criminaliteit.

Geen weg terug
Voor criminelen is de ligging van bedrijven in het buitengebied of op een industrieterrein erg aantrekkelijk. De interesse van criminelen neemt alleen maar toe door de toenemende leegstand. Zij maken graag misbruik van de situatie en bieden bijvoorbeeld veel geld aan om een schuur of loods te huren. Het klinkt erg aantrekkelijk en is tevens heel verleidelijk om snel contant geld te ontvangen. Het brengt echter grote risico’s met zich mee als er illegale activiteiten in loods of schuur plaatsvinden. Wanneer iemand eenmaal ‘ja’ heeft gezegd tegen drugscriminelen, lijkt er vaak geen weg terug. De eigenaar blijft aansprakelijk voor de activiteiten die in zijn pand plaatsvinden.

De gemeente Vijfheerenlanden organiseerde de informatieavond over ondermijnende criminaliteit in samenwerking met de Politie, Omgevingsdienst Utrecht (ODRU) en Stedin. Deze partners pakken ondermijning gezamenlijk aan. Naast de rol van de overheid is ook de rol als inwoner of ondernemer ontzettend belangrijk. Zijn er vermoedens van ondermijning of criminaliteit? Meld verdachte situaties altijd! Bij spoed: bel 112. Geen spoed, wel politie: 0900-8844. Liever anoniem melden? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

Bron: het Kontakt/ Beeld: Aangeleverd

Back To Top
Lid worden