ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel Agraaf: Topproductie mogelijk met minder eiwit
Melkkoeien voeren doet hij op gevoel. De normen voor voereiwit die gehanteerd worden door de veevoerspecialisten liggen aan de hoge kant, stelt Hans Stam. Hij werkt jaarlijks met kuilgras met 130 gram ruw eiwit en voert minder eiwit bij dan berekend. Toch melkt hij 11.000 kilogram per koe.
Stam maait altijd laat sinds hij gestopt is met snijmaïs voeren. In ieder geval nooit voor 20 mei, om voldoende structuur in zijn rantsoen te hebben. Dat levert hem vooral veel grof gras op met een lager ruw eiwit dan volgens de experts optimaal is. De voorjaarssnede van Hans Stam levert minimaal 6.000 kg droge stof per hectare. Dit jaar zelfs 7.000 kg. Als het over ruwvoederwinning gaat, is geduld voor Stam belangrijk. „Als er donkere dagen zijn geweest, wacht ik op minimaal twee zonnige dagen om te zorgen dat er voldoende suiker in het gewas zit.”
Stam denkt dat zijn koeien de suikers in het gras nodig hebben om het grove gewas optimaal te kunnen verteren. Op die manier denkt hij het aanwezige ruw eiwit in het gras maximaal te benutten. Veel boeren maaien volgens hem veel te vroeg. Hij noemt het ‘spinazie maaien’ en ziet dat er veelal stro bijgemengd wordt voor de structuur, wat niet nodig zou moeten zijn.
Voeren onder de eiwitnorm
De voeradviseur rekent, net als bij veel melkveehouders, ook bij Stam een rantsoen door voor een optimale melkgift. Stam kijkt daar op zijn eigen manier naar. Het belangrijkste in het rantsoen vindt hij de structuur. „Een koe is een herkauwer, dus zul je het dier ook een structuurrijk rantsoen moeten voorschotelen. Het gaat bovendien langzamer door de koe, zodat de benutting ook beter wordt.”
Dat dit grove gras minder eiwit bevat, vindt Stam geen probleem. De veevoederadviseur adviseert doorgaans 2,5 kilo soja bij te voeren, naast een krachtvoerbrok met 154 gram ruw eiwit. Stam voert het krachtvoer zoveel mogelijk op de norm, maar stuurt dat op het oog bij. „De ene koe is meer een groeier dan de andere. Daar let ik ook op met de krachtvoergift en dat pas ik dan per koe een beetje aan.”
Het advies om soja bij te voeren, durft hij deels te negeren omdat hij vindt dat zijn koeien het met minder soja dan berekend prima doen. Het advies van 2,5 kg soja stelt hij zelf bij naar 1 kg. „Ik let daarbij vooral op het ureumgetal. Dat is in deze keuze mijn leidraad. Zolang dit niet onder de 18 komt, krijgen mijn koeien soja genoeg, volgens mij. Wanneer het ureum onder de 18 komt, voer ik iets meer soja. Anders is 1 kg genoeg.”
Bron: Agraaf