Skip to content

Artikel Agraaf: Boerenactiegroepen hekelen nieuw stikstofplan, ‘boosdoener’ Erisman wil plan eerst presenteren

De boerenactiegroepen Farmers Defence Force en Agractie ageren tegen een stikstofplan dat komende donderdag wordt gepresenteerd. Het plan van verschillende wetenschappers pleit voor minder vee in het Groene Hart en de Gelderse Vallei.

Agractie ziet het plan als een regelrechte bedreiging voor boeren en houdt een peiling onder de achterban hoe groot de actiebereidheid is. ‘Agractie is bereid tot actie! Jullie ook?’, schrijft het bestuur in een persbericht.

Desastreus

FDF wil ‘alles op alles’ zetten om het plan van tafel te krijgen. ‘Het spreekt voor zich dat deze plannen desastreus zijn voor de gehele Nederlandse landbouw zoals wij die op dit moment kennen. Gelukkig is dit plan voortijdig naar buiten gekomen en kunnen alle partijen die binnen de landbouw actief zijn nu de keus maken zich tegen dit plan te keren’, schrijft het bestuur.

Het gaat om een plan van Jan Willem Erisman (hoogleraar integrale stikstofstudies aan de VU Amsterdam) en andere stikstofgeleerden dat donderdag wordt gepresenteerd. De boerenactiegroepen denken dat de wetenschappers veel invloed hebben in Den Haag. ‘Deze invloedrijke club heeft al gesproken met minister Schouten, premier Rutte, de formateur en anderen’, schrijft Agractie.

Boel niet opjutten

Volgens Erisman zelf is dat nog niet aan de orde. „Dat de plannen voortijdig uit zouden lekken was niet bedoeling, juist om misverstanden te voorkomen. We willen de boel niet opjutten, maar juist tot een goed plan komen waarbij iedereen gebaat is.” Erisman wil verder eerst het plan presenteren donderdag en licht de plannen daarna verder toe, onder meer in een interview met Agrio, de uitgever van deze website.

In het plan zou er onder meer voor worden gepleit om ‘stikstofpiekbelasters’ op zandgronden uit te kopen en te kijken naar stikstofreductie door minder vee in het Groene Hart en de Gelderse Vallei. In het Groene Hart zouden dan opgaven zoals bodemdaling kunnen worden gecombineerd met het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden