Ga naar hoofdinhoud

Artikel Agraaf: Geen geld voor Aanvalsplan Grutto door demissionaire status kabinet

Minister Schouten kan moeilijk geld vrijmaken om het Aanvalsplan Grutto te financieren. Dit vertelde ze in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

Het aanvalsplan, dat erop is gericht om de achteruitgang van de grutto, en daarmee ook van andere weidevogels, een halt toe te roepen, was een paar maanden geleden met een grote meerderheid door de Tweede Kamer ondersteund. Onderdeel van het plan is om weides aantrekkelijk te maken voor de vogels, en om boeren die dat doen langdurig financieel te ondersteunen. Maar dat geld blijft uit, constateert Bromet, en ze wilde van de minister weten waar dat aan lag.

Demissionaire status

Het komt door de demissionaire status van het kabinet, legde Schouten uit. Daardoor is het moeilijk om structureel, voor meerdere jaren, geld vrij te maken – niet alleen voor het Aanvalsplan Grutto, en niet enkel voor LNV, maar voor allerlei zaken. Dat doen zou een last leggen op een volgend kabinet, en een regering kan dat niet doen als het demissionair is.

De minister ziet wel een mogelijkheid om het aanvalsplan te financieren vanuit het nieuwe GLB. Dat gaat lopen tot 2027, en kan daarmee worden gebruikt voor structurele uitgaven zonder dat het op de begroting van een nieuwe minister van landbouw drukt. „Ik wil duidelijkheid geven voor een aantal jaar, en dat kan via het GLB“, vertelde Schouten.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden