Skip to content

Artikel AD: Woningen slopen voor nieuwe entree molens Kinderdijk? ‘Ja’ zegt de gemeente, maar inwoners zijn kritisch

De Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk is kritisch op de plannen van de gemeente Molenlanden, omdat die mogelijk leiden tot de sloop van woningen in de zogenoemde entreezone van werelderfgoed Kinderdijk. ,,Dat tast de identiteit van deze plaats aan”, aldus voorzitter Fatih Özdere.

De gemeenteraad van Molenlanden stemde dinsdagavond unaniem in met een zogenoemde ‘startnotitie’ voor de entreezone bij de wereldberoemde molens. Molenlanden wil dat gebied aanpakken en nam onlangs al een ‘optie tot koop’ op panden en gronden, door zogeheten voorkeursrecht toe te passen. Eén van de in de notitie opgenomen uitgangspunten is dat de twee woningen achter het gebouw Windkracht 4 daarbij zeer waarschijnlijk tegen de vlakte gaan. ,,Dat woningen verdwijnen ten behoeve van toeristische ontwikkelingen, is iets waar wij echt niet mee akkoord kunnen gaan”, aldus Özdere.

Verantwoordelijk wethouder Arco Bikker stelt echter dat de woningen behouden te weinig ruimte laat om het gebied te ontwikkelen. ,,Dat blijkt uit elk ontwerp.” De aanpak van het entreegebied hangt samen met het Gebiedsperspectief Kinderdijk. ,,Het uitgangspunt is dat de uitstraling van de entreezone meer gaat passen bij de Werelderfgoedstatus’’, aldus Bikker. ,,En er duidelijker onderscheid komt tussen de drukte bij de ingang en het dorp Kinderdijk.”

Verdere uitwerking

Het gebied waar het om gaat, betreft restaurant Buena Vista, het gebouw Windkracht 4 en de woningen tussen Windkracht 4 en de boezems bij het werelderfgoedgebied. Vertegenwoordigers namens de inwoners van het dorp, het Waterschap en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) gaan nu samen een stedenbouwkundig bureau selecteren dat de plannen verder uitwerkt. Ook komen er volgens de gemeente sessies waarbij bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden input kunnen leveren.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden