Skip to content

Artikel AD: Stadhuis in vestingstadje Nieuwpoort maanden dicht voor verbouwing

Trouwen en het museum bezoeken is er straks even niet mogelijk. Het stadhuis in het vestingstadje Nieuwpoort gaat dicht voor een grote verbouwing. 

Na de zomer wordt het werk aanbesteed, meldt de gemeente Molenlanden. In het laatste kwartaal van dit jaar begonnen wordt dan begonnen de werkzaamheden, die in de zomer van 2021 moeten worden afgerond. ,,Het museum is tijdens de werkzaamheden gesloten en ook kunnen er geen huwelijken plaats vinden.”

Het stadhuis moet hét ‘visitekaartje’ van Molenlanden worden. De gemeente gaat het markante gebouw onder meer gebruiken als ontvangst-, trouw- en vergaderlocatie. Om het uit 1697 stammende historische pand daarvoor geschikt te maken, worden onder meer de elektrotechnische, sanitaire installatie en de cv-leidingen en radiatoren vervangen. ,,Deels zijn deze kapot, deels ook onveilig”, stelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Bovendien passen ze niet meer bij de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid van panden. Aanpassing maakt het nieuwe gebruik mogelijk en draagt bij aan een beter milieu. Er wordt vloerverwarming aangelegd en een goed ventilatiesysteem.”

‘Eigentijdse uitstraling’

Om het gebouw daarnaast toegankelijk te maken voor mindervaliden, wordt een hellingbaan bij de hoofdentree aangelegd. Ook krijgt het stadhuis een kleine lift. In totaal is er voor de verbouwing een bedrag van negen ton nodig, werd eerder duidelijk. De Historische Kring Nieuwpoort, die het pand aan de Hoogstraat 53 gebruikt als museum, draagt ongeveer een halve ton bij aan de verbouwing.

Het museum krijgt een meer ‘eigentijdse uitstraling’, stelt de woordvoerder van de gemeente. ,,Met name door het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie op een veel meer beeldende wijze voor het voetlicht te brengen. De tentoonstellingszalen worden opnieuw ingericht.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock
Back To Top
Lid worden