skip to Main Content

Artikel AD: Vijfheerenlanden lonkt naar toeristen die Amsterdam te druk vinden: ‘Wij hebben veel te bieden’

Vijfheerenlanden wil veel meer toeristen trekken. De gemeente richt haar pijlen niet alleen op Nederlandse dagjesmensen, maar ook op de internationale bezoeker die verder wil kijken dan Amsterdam.

In plaats van een wandeling met een gids over de Amsterdamse Wallen, een stadswandeling maken over de Zuidwal in Leerdam. En niet een bezoekje brengen aan Madame Tussauds, maar naar het Glasmuseum. De gemeente Vijfheerenlanden ziet het helemaal zitten: toeristen die de hoofdstad te druk vinden, moeten vooral in de trein stappen en de gemeente tussen Lek en Linge komen ontdekken.

,,Vijfheerenlanden heeft bezoekers veel te bieden’’, zegt wethouder Cees Taal, die een plan presenteert om komende jaren 20 procent meer bezoekers te trekken. Hij benadrukt met name de kracht van Leerdam, als dé glasstad van Nederland ‘met internationale allure waar een bijzonder ambacht te zien is, dat nog maar op weinig plekken wordt beoefend’.

Lonely Planet

In reisgids Lonely Planet stond Nederland vorig jaar op nummer 7 van de beste bestemmingen ter wereld. Daarbij werd aangeraden om behalve Amsterdam ook eens andere regio’s van het land te bekijken. Iets waar Vijfheerenlanden gretig op inspringt.

,,Toerisme is belangrijk voor de levendigheid en leefbaarheid binnen de gemeente’’, aldus Taal. ,,Een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod van winkels, restaurants en andere voorzieningen, gaat vaak hand in hand met een uitgebreid aanbod van ambacht, cultuur, sport, natuurbeleving en recreatie’’, zegt hij.

Overnachten aan de haven

In een tienjarenplan heeft de gemeente uitgewerkt hoe het de toeristen voor Vijfheerenlanden wil interesseren. Allereerst moeten er een aantal zaken op orde worden gemaakt, zegt Taal. Zo is het volgens hem belangrijk dat alle wandel-, fiets- en vaarroutes er een beetje netjes bijliggen. Daarbij moet ook gekeken worden naar overnachtingsmogelijkheden bij de havens.

Ook wil Vijfheerenlanden het aanbod van kleinschalige overnachtingsmogelijkheden uitgebreid zien. Bijvoorbeeld door overnachten bij de boer te stimuleren en ondernemers van B&B’s en recreatieve campings te faciliteren. Duurzaamheid is een aandachtspunt. De gemeente wil bezoekers stimuleren ‘geen sporen achter te laten na hun bezoek’.

Fietsen

Als het aan Taal ligt, wordt er een nog sterkere verbinding gelegd tussen de steden in Vijfheerenlanden en het buitengebied. Bezoekers moeten gestimuleerd worden om niet alleen een dagje naar Leerdam te komen, maar dan vervolgens op de fiets te stappen om ook de omgeving te verkennen.

De fiets komt sowieso veel terug in het tienjarenplan. Zo wordt er ook ingezet op het realiseren van snelfietsroutes door de omgeving – iets waar Vijfheerenlanden toch al mee bezig was – en wil de gemeente kijken of het mogelijk is om oplaadpunten en verhuursystemen voor elektrische fietsen te realiseren.

Toerist in eigen land

De toeristensector heeft, als gevolg van de coronapandemie, een behoorlijke knauw gehad, erkent ook de gemeente Vijfheerenlanden. Toch was er ook positief nieuws: door de toename aan vakanties in eigen land, nam ook het toerisme binnen Vijfheerenlanden toe, schrijft Taal in het plan.

Om de omvang en impact van toerisme goed in kaart te brengen, wordt dit jaar een meting gedaan door de Monitor Toerisme & Recreatie, die eens in de vijf jaar wordt herhaald. In 2032 wil Vijfheerenlanden dan dus veel meer bezoekers hebben verwelkomd én bij toeristen vooral bekend staan als dat mooie gebied ‘Tussen Lek en Linge waar je welkom bent en je thuis voelt’.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

 

Back To Top
Lid worden