Skip to content

Artikel Boerderij: Organisatie van boerencampings: ‘Van rampjaar naar topjaar’

Het vijftigjarig jubileum van de organisatie van boerencampings SVR is vanwege corona uitgesteld naar 2025. De pandemie heeft trouwens vooral een positief effect. Deze zomer zijn vrijwel alle plekken gevuld, zegt Bas van Mill van SVR. “Kampeerders hebben hun eigen land ontdekt.”

Op het kantoor van de organisatie van boerencampings SVR heerst een juichstemming. Veel Nederlanders hebben vorig jaar – toen kon niet of nauwelijks naar het buitenland worden gereisd – de boerencamping in eigen land ontdekt en zijn enthousiast geworden. “De meeste campings die bij ons zijn aangesloten, zitten de hele zomer vol”, zegt een opgetogen Bas van Mill op het kantoor van zijn organisatie.

Wat hij vaak hoort van nieuwe kampeerders: “Wij reden altijd naar Zuid-Frankrijk of Italië, twee dagen heen en twee dagen terug. Vakantie in eigen land levert me vier vakantiedagen op.” En nog vaker: “Ik wist niet dat het platteland in Nederland zo mooi is.”

Kinderen uit de stad die voor de eerste keer bij een van onze boerenleden kamperen, hebben vaker een olifant gezien dan een koe.

Alleen in Groningen nog plek deze zomer

Op 15 juni 2020 ging op de SVR-campings de slagboom omhoog. Daarvoor kon wel worden gekampeerd, maar alleen met eigen sanitair. Tijdens Hemelvaart en Pinksteren waren de campings nauwelijks voor de helft bezet. Een rampjaar dreigde. Dat bleek niet de realiteit te worden. Van Mill: “Eigenlijk noodgedwongen kozen veel mensen voor een vakantie in eigen land. Daar hebben alle campings van geprofiteerd, ook de onze. Bovendien bleef het lang zomer, in september waren nog veel plaatsen bezet. Wat een rampjaar leek te worden, werd uiteindelijk toch een heel goed jaar.”

Dat trekt dit jaar dus door. Mensen die komende zomervakantie nog een plek willen vinden, moeten erg hun best doen. Van Mill: “Wellicht zijn in Groningen nog wat plekken vrij. Blijkbaar is dat een provincie die bij vakantiegangers minder bekend is. Vanuit ons kantoor kunnen we mensen die nergens anders terechtkunnen, daar naartoe verwijzen.”

Manusje-van-alles

Van Mill omschrijft zichzelf als manusje-van-alles bij SVR. Hij komt in actie als campingeigenaren problemen hebben met de gemeente, gaat bij klachten in gesprek met de betreffende campingeigenaar (“gebeurt niet vaak”) en doet de woordvoering naar buiten toe. Hij is een echte kampeerder. “Eerst met mijn ouders, nu met mijn eigen gezin. Altijd naar kleine campings in het buitengebied en dus vaak naar een SVR-camping.”

700 boerencampings op een actief bedrijf

Het woord boerencamping is in het geval van de SVR niet helemaal juist. Van de 1.200 aangesloten leden in Nederland (in het buitenland nog 800) zijn er ruim 700 gevestigd op een functionerend agrarisch bedrijf. Van Mill: “Het aantal boerenbedrijven neemt af, dat zie je ook bij ons. Soms wordt de camping dan nog voortgezet. Of de boerderij wordt door buitenstaanders gekocht en vervolgens houden zij de camping aan. En wat steeds meer gebeurt: plattelandsbewoners hebben wat grond en starten een camping. Veel gemeenten staan daar welwillend tegenover. En anders kom ik in actie.”

SVR-oprichter was een geuzenboer

Hij vertelt graag het verhaal van SVR-oprichter Willem van den Berg, vijftig jaar geleden melkveehouder en Statenlid in Zuid-Holland. Hij is inmiddels overleden. “Op weg naar de Statenvergaderingen reed Van den Berg altijd door Rotterdam. Mensen die in flats wonen, moeten de kans krijgen op een boerderij te kamperen, vond hij. Ook op zijn eigen boerderij. Dat werd een enorme strijd met de overheid. In de Telegraaf werd hij omschreven als geuzenboer die de strijd met de overheid aanging. En won.”

Nog altijd een kloof

De oprichter had ook idealen. “Hij wilde de kloof tussen boeren en burgers overbruggen. Laat ze maar kijken, ruiken en proeven. Die kloof is er trouwens nog steeds. Kinderen uit de stad die voor de eerste keer bij een van onze boerenleden kamperen, hebben vaker een olifant gezien dan een koe. En dan gaan ze opeens met een boer de koeien ophalen uit de wei. Vergeten ze nooit meer.”

Graag meer jeugd op de boerencamping

De SVR bestond in 2020 vijftig jaar. Het jubileum is vanwege de coronapandemie niet gevierd. Dat zou dit jaar gebeuren. Maar de organisatie durft het nog niet aan. Het jubileum is uitgesteld naar 2025. “Maar we staan niet stil. Komende jaren gaan we hard aan de slag om meer jongeren naar de SVR-campings te krijgen. De gemiddelde leeftijd van onze gasten is wat hoog. Willen we verder groeien, dan moeten we nog meer gezinnen trekken. Kinderen komen later weer terug, en dan met hun eigen kinderen.”

Bron: Boerderij

Back To Top
Lid worden