Skip to content

Artikel AD: Vechten voor een vakantiehuisje in de regio: ‘Echt bizar, we zitten gewoon bijna vol’

De herfstvakantie staat bijna voor de deur, maar waar kunnen we eigenlijk vakantie vieren? Een tripje naar het buitenland zit er waarschijnlijk niet in. En dat merken vakantiehuisjes en campings in de regio maar al te goed. ,,We hebben nog nooit zo’n druk najaar gehad.”

Wie komende maand nog een vakantiehuisje in de regio zoekt, moet die accommodatie maar rap boeken. Als er überhaupt nog een plekje te vinden is. Want door corona gaan we deze herfst eens niet naar Rome of Parijs, maar overnachten we blijkbaar ‘gewoon’ op een blokhutboot op de Linge of in een boomhut-tent in Leerdam.

Het is echt bizar, zegt Lieke Derde. Haar bed & breakfast Het Huijsje in Woudrichem blijft maar vollopen. ,,Het is  altijd spannend hoe zoiets gaat lopen. Normaal gesproken bouwt het aantal gasten na de zomer af, maar daar is nu niks van te merken. Dat veel vriendengroepen door de aangescherpte maatregelen hun boeking bij ons hadden gecanceld, was niet eens erg. Als ik nu op de website aangeef dat er weer plek is, is er binnen een dag wéér een boeking.”

Dat merkt Glenn Cornelissen ook maar al te goed. Zijn blokhutboten kun je bijvoorbeeld op de Linge en in de Biesbosch voorbij zien varen. En ja, dat ziet er precies uit zoals de naam al aangeeft: een varende blokhut. Tot het einde van de maand zit alles tot de nok toe vol met boekingen, zegt Cornelissen. ,,Zelfs de midweken! Ongelofelijk. We hebben nog nooit zo’n extreem druk najaar gehad.”

Parels

En die drukte is meer dan logisch, vindt hij. ,,Waar kun je anders heen gaan? Ik snap wel dat mensen liever binnen de landsgrenzen blijven dan dat ze misschien wel na een bezoekje aan het buitenland in quarantaine moeten. Voor onze sector een unieke kans om te laten zien dat het hier ook echt heel mooi is. Er zijn parels in Nederland waar nog bijna niemand is geweest.”

Toch zijn er op sommige parken nog wat accommodaties vrij. Bij camping De Grienduil in Nieuwland, bijvoorbeeld. Op het terrein van Erik van Stuijvenberg zouden de komende weken eigenlijk veel Franse en Duitse stemmen te horen zijn, maar die zegden hun reservering last-minute een voor een af. ,,Doordat corona uitbrak kwamen er enerzijds veel nieuwe gasten bij, maar die buitenlandse doelgroep blijft nu helemaal weg. We verwachten dat de gasten nog wel binnen gaan druppelen zodra de vakantie begint. Nederlanders wachten nu tot het laatste moment met boeken, we zijn wel een beetje zekerheidszoekers. Dan weet je tenslotte zeker dat er bijvoorbeeld geen nieuwe maatregelen zijn.”

Waanzinnig seizoen

Even verderop, in Leerdam, zijn alle vakantiehuisjes in het Kampeerbosje al wél gevuld met Nederlandse bezoekers. Eigenaren Ellen Langerak en Rob van Holthuijsen hebben een ‘waanzinnig’ seizoen gehad. Een periode die maar door en door lijkt te gaan. ,,We zijn wel een beetje moe, ja”, lacht Langerak. ,,Van de zomer hebben we letterlijk iedere dag een stuk of 15 mensen teleur moeten stellen omdat er geen plek was.”

Het animo kampeerders neemt op hun groene camping wel af – je hoeft nu maar een blik naar buiten te werpen om te weten waarom. ,,We hebben nog een dappere strijder in een tentje staan. Maar onze huisjes zijn een regelrechte hit.”

Boomhut-tent

De pipowagens en cabins in het Kampeerbosje zijn niet aan te slepen. ,,Anders blijven we tot november open, nu zal dat waarschijnlijk wel wat langer zijn. Blijkbaar vinden mensen het superleuk om bij ons te verblijven. Als je op vakantie gaat, wil je toch een soort avontuurlijk gevoel hebben gehad, denk ik. En om die ervaring te bieden, hebben we de afgelopen maanden ook een nieuw huisje aan ons ‘assortiment’ toegevoegd.”

Een – jawel – boomhuttent. Dan verblijf je drie meter boven de grond in een tent. ,,Ook in onze mooie regio kun je verrast worden. Daarvoor hoef je niet per se naar het buitenland te gaan. Maar aan de boekingen te zien, heeft Nederland dat inmiddels wel door.”

Artikel: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

 

Back To Top
Lid worden