Skip to content

Artikel AD: Frustratie in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden na klopjacht op ‘sjoemelboeren’

Enkele boeren uit de regio Vijfheerenlanden en Alblasserwaard hebben van het Openbaar Ministerie (OM) een forse boete gekregen vanwege fraude met het aantal koeien in hun stal. Dat zeggen enkele agrariërs uit het gebied. Namen van beboete melkveehouderijen zijn niet bekend.

Dat er boeren uit de regio Vijfheerenlanden en Alblasserwaard zijn bekeurd door het Openbaar Ministerie verbaast Gerrit de Jong niet veel. De voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie in het gebied kreeg er zelf geen signalen van maar zegt dat ‘het best zou kunnen omdat het een groot melkveehouderijgebied is met honderden melkveehouders.’ De Jongs collega op het Eiland van Dordrecht, Jan Willemsen, zegt in zijn gebied geen gevallen te kennen.

De ‘sjoemelende boeren’ registreerden minder melkkoeien dan er daadwerkelijk in de stal staan en streken op die manier meer subsidie op. Volgens het OM gebeurde dat in sommige gevallen ook onbewust. Er zijn boetes uitgedeeld tussen de 700 en 24.000 euro. In het hele land worden de zaken van twintig melkveehouders binnenkort aan een rechter voorgelegd.

De kwestie frustreert De Jong al lange tijd mateloos. Nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eind 2017 een reeks onderzoeken startte werden er naar aanleiding van fysieke inspecties op boerenbedrijven 140 dossiers opgemaakt. Ongeveer 125 bedrijven hadden zo’n 3000 koeien te veel.

De Jong: ,,Begin 2018 werd door het ministerie naar buiten gebracht dat een op de drie melkveehouderijen mogelijk fraude zou hebben gepleegd. Dan heb je het dus over zo’n 6000 bedrijven. Natuurlijk moet fraude worden aangepakt, maar door zo’n opmerking wordt de hele sector in een kwaad daglicht gezet zonder goede onderbouwing. Dat steekt velen. Zeker nu het blijkt te gaan om zo’n gering aantal fraudeurs.’’

De Jong krijgt bijval van Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. Volgens hem zijn boeren die hun werk naar eer en geweten hebben gedaan de dupe geworden van foutieve beeldvorming. ,,Minister Schouten heeft daar terecht haar excuses voor aangeboden, maar het is belangrijk dat de les voor de toekomst wordt onthouden. De overheid moet éérst gedegen onderzoek doen en de feiten op orde hebben, in plaats van op basis van vermoedens een hele sector onterecht te brandmerken als frauduleus.”

Melkveehouders moeten al hun runderen registreren in een Identificatie- en Registratiesysteem (I&R). In 2017 werden er volgens de I&R-cijfers veel vaker twee- en meerlingen geboren bij koeien dan normaal. Waar er voor 2017 bij gemiddeld 3 tot 5 procent van de geboortes meerlingen werden geboren, lag het percentage dat jaar in het registratiesysteem bij ongeveer 2000 bedrijven hoger dan 10 procent. Bij nog eens 5700 melk- en rundveebedrijven lag het percentage tussen de 5 en 10 procent. Hierdoor ontstond het vermoeden dat er met de cijfers werd gesjoemeld.

Koeientaks

Door met de geboortecijfers te knoeien is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen. In oktober 2019 werd bekend dat boeren direct moeten bijdragen aan het Diergezondheidsfonds. De nieuwe koeientaks van maximaal enkele euro’s per dier moet worden betaald bij slacht of export. Dit geld gaat naar de preventie en controle op dierziektes in de rundvleessector.

Een melkveehouder moet van het ministerie van Landbouw 2,44 euro per rund en 0,35 euro per kalf bijdragen aan het Diergezondheidsfonds. De totale factuur over 2020 wordt rond februari 2021 aan de boeren verzonden.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden