ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel AD: Streep door vrij kamperen in natuurgebieden in de regio: ‘Te veel overlast’
Staatsbosbeheer schrapt alle zogeheten paalkampeerterreinen in natuurgebieden. Daarmee komt er ook een einde aan vrij kamperen in de Avelingen bij Gorinchem en de Donkse Laagten bij Brandwijk. ,,Er is te veel en te vaak sprake van overlast.”
Het besluit geldt vanaf deze maand. Dat betekent dat de kampeerplekken, die vanwege het coronavirus al tijdelijk waren gesloten, niet meer open gaan. ,,De terreinen laten we nu verruigen”, zegt Peije ‘t Lam, boswachter in de Alblasserwaard bij Staatsbosbeheer.
Vuur en vuil
De bos- en natuurbeheerorganisatie stelt in een verklaring dat er te veel en te vaak sprake is van overlast. In totaal gaan er 17 terreinen door heel Nederland dicht. ,,Steeds vaker werd er vuur gebruikt en afval en toiletpapier achtergelaten. Ook werden vernielingen aangebracht en werd langer en met meer mensen dan toegestaan overnacht.”
Ook in Gorinchem en Brandwijk was dat het geval, zegt ‘t Lam. ,,Afval en vuil waren een probleem en open vuur was ‘een dingetje’. Dat laatste is ook gevaarlijk, gezien de droogte”, aldus de boswachter. ,,Daarnaast zagen we in Brandwijk geregeld dat er op drukke dagen tentjes werden opgezet buiten het daarvoor bestemde perceel.” Het plaatsen van een hek loste dat probleem niet op. ,,Dat moesten we meermaals verzwaren, omdat de balken op door kampeerders gemaakte vuurtjes belandden.”
Volgens de ‘paalkampeerregels’ was er op elk terrein plek voor maximaal drie kleine trekkerstenten die binnen een straal van tien meter rond een centrale paal moesten worden opgezet. Een verblijf mocht maximaal 72 uur duren. Volgens ‘t Lam waren de terreinen in Gorinchem en Brandwijk in trek, al ontbreken cijfers over het aantal verblijven per jaar. ,,Op mooie dagen stond er eigenlijk altijd wel iemand. Helaas moeten de goeden nu onder de kwaden lijden. Voor mensen die zich wél aan de regels hielden, is dit heel spijtig.”
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock