Skip to content

Artikel AD | Beleefborden in de stad vertellen het verhaal van Leerdam en de glasblazerij

Leerdam is zes kunstzinnige beleefborden rijker. Bij de Bethelkerk aan de Westwal staat een manshoog exemplaar, op andere plekken in de stad wat kleinere. De borden vertellen dagjesmensen en passanten wat er allemaal te beleven is in Leerdam. En tegelijk krijgen zij een stukje historie mee.

Bij ieder informatiebord is een historische glasblazer te zien, gevangen in roestkleurig Cortenstaal. De twee grote borden bij de Bethelkerk zijn omlijst door dit opvallende materiaal, en helemaal bovenop prijkt het silhouet van een glasblazer. Het ontwerp is van Buro Kloeg uit Hagestein.

Op de zes beleefborden staan informatie en achtergrondgegevens over de bezienswaardigheden en trekpleisters in Leerdam. Van Aqua Zoo tot het Hofje van Mevrouw van Aerden, van Rederij tot Glasmuseum. Op het grote bord prijkt een gedicht van Arie van Iterson. Ook kunnen toeristen onder de titel Ontdek & Beleef Leerdam, de Glasstad van Nederland lezen over de rijke historie van de glasblazerij.

Een fietstoerist is blij met de stadsplattegrond op het informatiebord aan de Westwal. ,,We komen net aan, dus we moeten ons nog even oriënteren. Nog meer borden? O, die gaan we dan eens mooi allemaal langs”, zegt hij.

Op de Markt bij de Grote Kerk staat vlak voor het beeld De Glasblazer een wat kleiner exemplaar infobord, hier is de historische glasblazer in de sokkel van Cortenstaal weergegeven.

De beleefborden zijn een initiatief van city- en gebiedsmarketingbureau Tussen Lek en Linge. Donderdag 27 juni is de officiële ingebruikname van de bordenroute. Wethouder Ton van Maanen (Toerisme, SGP) van de gemeente Vijfheerenlanden onthult dan het bord aan de Zuidwal.

Bron: AD Rivierenland/ Beeld: Ricardo Smit

Back To Top
Lid worden